Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παιδί νοσηλεύεται με τη νόσο «Καβασάκι» στο Ιπποκράτειο – Τι είπε καθηγητής Παιδιατρικής

Παιδί νοσηλεύεται με τη νόσο «Καβασάκι» στο Ιπποκράτειο – Τι είπε καθηγητής Παιδιατρικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεσσαλονίκη, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κεντρική Μακεδονία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μακεδονία,

Προβληματισμό γεννά στους επιστήμονες η νοσηλεία ενός παιδιού με τη νόσο καβασάκι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως φαίνεται ότι είναι αρνητικό στο κορωνοϊό.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι νοσηλευόταν και άλλο παιδί στο Αττικόν στην Αθήνα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από το νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει το voria.gr, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «περιστατικά Καβασάκι έχουμε στην Ελλάδα.

»Μάλιστα στην προχθεσινή εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό Καβασάκι το οποίο είχε αρκετά στοιχεία όπως έντονη φλεγμονή κτλ».

Για το αν σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού απάντησε λακωνικά:

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι πέραν του ότι συσχετίζεται χρονικά».

Ο κ. Ροηλίδης τόνισε ότι το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Καβασάκι έχει παρατηρηθεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Υόρκη, ωστόσο σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση, δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση».

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, κάποια από αυτά τα παιδιά φαίνεται να βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό με τον μοριακό έλεγχο, κάποια είναι αρνητικά.

«Δεν ξέρουμε εάν η χρονική αυτή σύμπτωση ή συσχέτιση σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα στον κορωνοϊό και στο σύνδρομο αυτό».

Τι είναι νόσος Καβασάκι

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο κ. Ροηλίδης διευκρίνισε ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Σχετικά άρθρα