Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συναγερμός για τη γρίπη, φόβοι για περισσότερους από 100 νερούς

Συναγερμός για τη γρίπη, φόβοι για περισσότερους από 100 νερούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γρίπη, ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού,

Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας με τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα του ιού της γρίπης στη χώρα μας.

Οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέχεται σε 40.

Οι αρμόδιοι φοβούνται ότι με το ραγδαίο ρυθμό που εκδηλώνεται η επιδημία οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις επόμενες εβδομάδες ακόμη και τους 100. Ενδεικτικό είναι ότι αυτή την ώρα στις μονάδες εντατικής μονάδες της χώρας νοσηλεύονται 59 ασθενείς με γρίπη, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς.

Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό εύρημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί, παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.), γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού είναι εκτεθειμένες στον ιο.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συμβουλεύουν όλους όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν με έμφαση ότι αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

Το πρόβλημα στη χώρα μας, με τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές υγείας και τη λειτουργικότητα του συστήματος έχει και μία ακόμη διάσταση: Λόγω της έξαρσης της γρίπης περίπου το 10% των κλινών στις ΜΕΘ διατεθεί αποκλειστικά για τα κρούσματα αυτά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα νοσοκομεία να καλύψουν ανάγκες από άλλες περιπτώσεις, όπως τροχαία ατυχήματα.

Τζένη Κρεμαστινού: Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού τόνισε σε δραματικές δηλώσεις της ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς κάθε πλευρά. Υπογράμμισε δε τα εξής: «Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία».

Σχετικά άρθρα