Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι ψάχνουν από που να «περάσουν» τον «Turkish Stream» και λένε πώς είπε «ναι» η Βουλγαρία

Οι Ρώσοι ψάχνουν από που να «περάσουν» τον «Turkish Stream» και λένε πώς είπε «ναι» η Βουλγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός Turkish Stream, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ενέργεια, Κώστας Σκρέκας, Νέα Δημοκρατία, Ρωσία, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «Turkish Stream» θα περάσει τελικά από τη Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα, δήλωσε ο Βιάτσεσλάβ Μιτσένσκο (Vyacheslav Mishchenko).

Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤΑΣΣ, αναφερόμενη στις εργασίες του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE), παραθέτει τις δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή του Centrefor Energy Skolkovo, Βιάτσεσλάβ Μιτσένσκο, συμμετέχοντα στη συνεδρία της πρώτης ημέρας του Συμποσίου για τη γεωπολιτική της ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εξελίξεις στην παραγωγή και προμήθεια πετρελαίου και φυσικού, ο οποίος σχολιάζει ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται για ενεργειακές παραδόσεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της στον τομέα του φυσικού αερίου».

Ο Βιάτσεσλάβ Μιτσένσκο τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ενδιαφέρει τη Ρωσία με κάθε έννοια» και ότι «οι ενεργειακές παραδόσεις και η ενεργειακή συνεργασία είναι καίριας σημασίας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τα αρμόδια υπουργεία της».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «έχουν σταλεί όλα τα μηνύματα από τη Ρωσία, ενώ η θέση της Ελλάδας παραμένει αρκετά προσεκτική, ωστόσο αυτό αφορά πλέον την πολιτική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα δεν εφάρμοσε την ιδέα της συνέχισης του αγωγού «Turkish Stream» στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία.

«Γνωρίζουμε ότι ο “Turkish Stream-2” θα περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας και ότι η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει πολλά για να το εξασφαλίσει αυτό.

»Η Βουλγαρία θα γίνει χώρα διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Βιάτσεσλάβ Μιτσένσκο, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, φυσικά, ενδιαφέρεται να λάβει επιπλέον όγκους αερίου».

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι «ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας υπάρχει και η Ελλάδα λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο δεν αναμένονται νέα έργα στον τομέα του φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον».

«Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό νησιών και το θέμα της ηλεκτροδότησης τους μέσω υποθαλάσσιων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ενδιαφέρον, αλλά από οικονομική άποψη είναι αρκετά ακριβό», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι αρκετά ελκυστικό».

Παράλληλα, ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, αναφερόμενη και αυτό στις εργασίες του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE), παραθέτει τη δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, ότι «αυτό που ισχύει για τους αγωγούς φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη Βόρεια Ευρώπη, θα πρέπει να ισχύει και στη Νότια Ευρώπη» και ότι «η Ελλάδα πρέπει πάντα να μελετά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή της αυτονομία και ασφάλεια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του «Turkish Stream», ο κ. Σκρέκας απάντησε:

«Δεν είμαστε υπέρ ή κατά. Πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα και να δούμε αν αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα και αν είναι συνεπές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα:

«Η συνεργασία με τη Ρωσία ήταν σημαντική για την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και βοήθησε στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

»Βοήθησε επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τον ελληνικό πληθυσμό.

»Φυσικά, σεβόμαστε αυτή τη συνεργασία, την οποία έχουμε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Σχετικά άρθρα