Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνες και Σέρβοι αξιωματούχοι τίμησαν τους Σέρβους στρατιώτες που πέθαναν στο Βίδο της Κέρκυρας

Έλληνες και Σέρβοι αξιωματούχοι τίμησαν τους Σέρβους στρατιώτες που πέθαναν στο Βίδο της Κέρκυρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Κέρκυρα, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Σερβία,

Σέρβοι και Έλληνες αξιωματούχοι κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο των Σέρβων στρατιωτών στο νησί του Βίδο, στην Κέρκυρα, «που πέθαναν μετά τον γολγοθά τους διασχίζοντας την Αλβανία» στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι «το νησί του Βίδο δεν ήταν μόνο ένα μέρος του πόνου, αλλά η ανάσταση του σερβικού στρατού».

Τον σερβικό στρατό εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Αλεξαντάρ Βουλίν.

Από τη Σερβική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο Γενικός Γραμματέας και ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκολας Σελάκοβιτς και ο Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Θεμάτων Βετεράνων Ζόραν Τζόρτζεβιτς.

Ως μέρος των εκδηλώσεων μνήμης οι αντιπροσωπείες της Σερβίας και της Ελλάδας στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στον «μπλε τάφο»- στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου βρέθηκαν πολλά άψυχα σώματα Σέρβων στρατιωτών, στα τρομερά γεγονότα του Α παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η αρχαία Πτυχία ή νησίδα Βίδο, βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό φρούριο και την παλιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας.

Χωρίζεται από το παλαιό φρούριο και από το παλαιό λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας με στενό θαλάσσιο δίαυλο.

Από το παλαιό λιμάνι υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με πλοιάριο με το νησί κατά το καλοκαίρι.

Το νησί είναι ακατοίκητο σήμερα, όμως ήταν χώρος σωφρονιστηρίου ανηλίκων, κατά το παρελθόν καθώς και τόπος αγροτικών φυλακών.

Στο νησί υπάρχει Μαυσωλείο πεσόντων Σέρβων στρατιωτών, στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα οστά των νεκρών Σέρβων στρατιωτών που απεβίωσαν στην Κέρκυρα από το 1915 μέχρι το 1918, όταν οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σερβία διωκόμενοι από τα αυστριακά στρατεύματα και να έλθουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα κάτω από την διοίκηση του βασιλιά τους Πέτρου.

Οι Σέρβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Κουλίνα, όμως στον σερβικό στρατό έπεσε επιδημία χολέρας και πολλοί στρατιώτες πέθαναν και τάφηκαν στην περιοχή αυτή.

Αργότερα τα οστά των στρατιωτών μεταφέρθηκαν από τη σερβική κυβέρνηση στο Μαυσωλείο του Βίδο.

Εκεί οι Σέρβοι κατά τακτικά χρονικά διαστήματα τελούν μνημόσυνα. Έχει έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

Σήμερα έχει περιέλθει στον δήμο Κερκυραίων, ο οποίος μετέτρεψε το νησί σε καλοκαιρινό θέρετρο, εγκαθιστώντας εκεί τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.

Το όνομα Πτυχία είναι γνωστό από την αρχαιότητα και το αναφέρει και ο Θουκυδίδης στα Κερκυραϊκά του στη Θουκυδίδου Ξυγγραφή εις τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Αργότερα, κατά τη Βενετσιάνικη κατοχή το νησί παραχωρήθηκε σε κάποιον ευπατρίδη ονόματι Guido, από τον οποίον το νησί έλαβε και το σημερινό του όνομα Βίδο, ως παραφθορά του ονόματος του πρώην ιδιοκτήτη του.

Σχετικά άρθρα