Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ

Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Δικαιοσύνη, Δομημένα Ομόλογα, Εφετείο, Ομόλογα,

Με την καταδίκη μόνο δύο εκπροσώπων της Χρηματιστηριακής ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και την αθώωση όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο των ομολόγων, της αγοράς δηλαδή από ασφαλιστικά ταμεία δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ και μη δομημένου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν εκδοθεί το 2006, έκλεισε τελεσίδικα η μεγάλη δικογραφία.

Δεκαέξι μήνες μετά την έναρξη της δίκης στο εφετείο, σε δεύτερο δηλαδή βαθμό, των 13 κατηγορουμένων το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας εξέδωσε την Τρίτη την απόφαση του.

Η δευτεροβάθμια κρίση είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του πρώτοδικου δικαστηρίου που είχε καταδικάσει τους εμπλεκομένους σε καθείρξεις από 15 έως 25 χρόνια.

Το δικαστήριο σήμερα, χωρίς να ανακοινώσει ούτε καν περιληπτικό σκεπτικό, εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τους τότε υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετείχαν στην αγορά των επίμαχων προϊόντων αλλά και για τους εμπλεκόμενους χρηματιστές και εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από τις βασικές κακουργηματικές πράξεις που τους είχαν αποδοθεί και συγκεκριμένα της απάτης, της απιστίας αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αθωωτική απόφαση αφορά τους τότε επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα, ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη, ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη καθώς και τους υπευθύνους των εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, Χάρη Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη της JP Morgan, Γιώργο Παπαμαρκάκη της Νorth Αsset Μanagement (NAM), το στέλεχος της Hyppovereinsbank Νίκο Μπούγο αλλά και τους εκπροσώπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για το σκέλος των κατηγοριών σχετικά με την εμπλοκή τους στα επίμαχα ομόλογα.

Το δικαστήριο προχώρησε ωστόσο στην καταδίκη δύο κατηγορουμένων, εκπροσώπων της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, για κατηγορίες που αφορούν έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον Γιώργο Αποστολίδη, τον έναν από τους δύο εκπρόσωπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στον οποίο δεν δόθηκε αναστολή και θα οδηγηθεί στην φυλακή. Στον δεύτερο εκπρόσωπο της χρηματιστηριακής Θεόδωρο Πρινιωτάκη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπευθύνους των επίμαχων ασφαλιστικών ταμείων που την περίοδο 2006-2007 αγόρασαν -υπερκοστολογημένο κατά την δικογραφία- το δομημένο ομόλογο αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ και 25ετους κάθειρξης στους υπευθύνους των βασικών χρηματιστηριακών εταιριών αλλά της τράπεζας, που ενεπλάκησαν σε όλη την διαδρομή του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επιπλέον είχε διατάξει κατασχέσεις περιουσιών ενώ είχε επιβάλει και χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμύρια ευρώ στον έναν από τους εμπλεκόμενους των χρηματιστηριακών εταιριών.

Σχετικά άρθρα