Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου ακόμη και όταν είναι σε ακινησία

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου ακόμη και όταν είναι σε ακινησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικές Εταιρείες, Αυτοκίνητο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Παρουσιάσεις Αυτοκινήτων - Νέα για το Αυτοκίνητο,

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφαίνεται ότι η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία και ο κάτοχός του δεν σκοπεύει να το κυκλοφορήσει.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση έρχεται μετά από προσφυγή μίας κατόχου IX αυτοκινήτου στην Πορτογαλία το οποίο αν και παροπλισμένο, ο γιος της το κυκλοφόρησε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

Μετά το ατύχημα το επικουρικό κεφάλαιο της χώρας αποζημίωσε τους παθόντες και στράφηκε δικαστικά κατά της κατόχου για να πληρώσει τα σχετικά ποσά αποζημίωσης.

Αυτη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το οποίο αποφάνθηκε πως «όχημα το οποίο δεν έχει αποσυρθεί επισήμως από την κυκλοφορία και είναι σε λειτουργική κατάσταση πρέπει να καλύπτεται από ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, ακόμη και αν ο κύριός του, ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει, έχει επιλέξει να το σταθμεύσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι, όταν το πρόσωπο που είχε υποχρέωση ασφαλίσεως της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία του εμπλακέντος σε ατύχημα οχήματος έχει παραβεί την υποχρέωση αυτή, ο εθνικός οργανισμός αποζημιώσεως μπορεί να στραφεί κατά του προσώπου αυτού, παρότι αυτό δεν υπέχει αστική ευθύνη για το ατύχημα».

Σχετικά άρθρα