Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αττική ίσως να σείστηκε από τον “φορτισμένο” Μαραθώνα!

Η Αττική ίσως να σείστηκε από τον “φορτισμένο” Μαραθώνα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μαραθώνας, Σεισμολογία, Σεισμός,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετούν οι επιστήμονες τον πρόσφατο σεισμό των 4,4 ρίχτερ στη Σταμάτα στην Αττική. Μάλιστα φαίνεται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο σενάριο αυτός ο σεισμός να προήλθε από το φράγμα του Μαραθώνα.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη του καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει».

Όπως είπε ο Γ. Παπαδόπουλος ακόμη δεν έχει ελεγχθεί “αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης”.

Είναι άγνωστο εάν το φράγμα συνδέεται με τον τελευταίο σεισμό, όπως άλλωστε τόνισε και ο Γ. Παπαδόπουλος, ωστόσο είναι μια πιθανότητα που θα εξετάσουν οι επιστήμονες.

Οι σεισμοί που συνδέονται με τα φράγματα στην Ελλάδα:

Μαραθώνας: 1938 – 5,7 βαθμοί

Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας: 1966 – 6,2 βαθμοί

Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας – Αχελώου: 1969 – 4,6 βαθμοί

Λίμνη Πουρναρίου ‘Αρτας – Αράχθου: 1981 – 5,6 βαθμοί

Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984 – 5,4 βαθμοί

Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης – Αλιάκμονα: 1995 – 6,5 βαθμοί

Σχετικά άρθρα