Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί γιατί η επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη φέρνει πιο κοντά Ρωσία και ΗΠΑ

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί γιατί η επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη φέρνει πιο κοντά Ρωσία και ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άγγελος Συρίγος, Αγία Πετρούπολη, Βλάντιμιρ Πούτιν, Βομβιστική Επίθεση, Γεωπολιτική, Επίθεση Αυτοκτονίας, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μετρό, Ντόναλντ Τραμπ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία, Τσετσενία,

Την εκτίμηση ότι η τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης «φέρνει πιο κοντά τη Ρωσία με τις ΗΠΑ», διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η μόνη λύση σε τέτοιες οργανωμένες περιπτώσεις είναι η συνεργασία. Συνεργασία με άλλες χώρες που μπορούν να παρακολουθήσουν τι γίνεται σχετικά με την τρομοκρατία», σημείωσε ο κ. Συρίγος, εκτιμώντας πως «θα αυξηθεί η συνεργασία της Ρωσίας με τη Δύση σ’ αυτά τα θέματα» και υπενθυμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βασίζει την προσέγγισή του με τη Μόσχα στη λογική ότι ο κοινός εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Ρωσία έχει μεγάλες ομάδες μουσουλμανικού πληθυσμού στο έδαφός της, τις οποίες κατά καιρούς έχει καταπιέσει πολύ σκληρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Τσετσένοι, όπου έχει ισοπεδωθεί σχεδόν η Τσετσενία στα χρόνια του πολέμου.

»Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει και πολεμάνε με το Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία χρόνια, στη Συρία και το Ιράκ», επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου, εξηγώντας πως ως εκ τούτου «υπάρχει μία κρίσιμη μάζα ατόμων που είναι φανατικοί ισλαμιστές, πολεμάνε με το Ισλαμικό Κράτος και τώρα που αυτό διαλύεται είναι φυσιολογικό να μεταφέρουν αυτές τις μεθόδους στη Ρωσία».

«Υπάρχουν πολλοί Τσετσένοι που πολεμούν αυτή τη στιγμή στη Συρία και το Ιράκ με το Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχουν ολόκληρα τάγματα. Κι επειδή αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος δέχεται ισχυρότατη πίεση κάποιοι εξ αυτών φεύγουν και πηγαίνουν προς τη Λιβύη, κάποιοι άλλοι επιστρέφουν πίσω», ανέφερε ο κ. Συρίγος, σύμφωνα με τον οποίο «αυτοί που επιστρέφουν πίσω είναι αυτοί οι οποίοι θα δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον».

Οι ισλαμιστές της Ρωσίας είναι διαφορετικοί από τους ισλαμιστές της Ευρώπης, είπε και εξήγησε:

«Κατ’ αρχάς είναι γηγενείς. Επιπλέον, μπορούν να δικαιολογούν τη στάση τους λόγω μιας παράδοσης των Ρώσων να έχουν σκληρή αντιμετώπιση. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τον Καύκασο εξεδίωξε τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων της περιοχής. Υπάρχει μία παράδοση στη Ρωσία καταπίεσης των μουσουλμανικών πληθυσμών, που επιβεβαιώνεται μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, με τον πόλεμο στην Τσετσενία».

Σχετικά άρθρα