Έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυξημένες προσφυγικές μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της Συμφωνίας EE – Τουρκίας, ενώ συναγερμό έχουν σημάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι απειλές που εξαπολύουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας για «ασφυξία» που μπορεί να προκαλέσει η γειτονική χώρα στην Ευρώπη μέσω του Προσφυγικού, γράφει ο Βασίλης Ιγνατιάδης στην εφημερίδα “Έθνος”.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ και Πλάμεν Ουζούνοφ, επισκέφτηκαν το Σάββατο τη γραμμή των τουρκοβουλγαρικών συνόρων για να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, έδωσε εντολή για αυξημένα μέτρα φύλαξης στη μεθόριο με την Τουρκία.
Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την Ευρώπη, εν όψει του δημοψηφίσματος του ερχόμενου μήνα, η κινητικότητα στο Βόρειο Αιγαίο γεννά ανησυχία ότι η γείτων κάνει σταδιακά πράξη τις απειλές της χρησιμοποιώντας τις προσφυγικές ροές ως διαπραγματευτικό όπλο.
«Αν το θέλετε, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο στους 15.000 πρόσφυγες που δεν σας στέλνουμε κάθε μήνα και να σας προκαλέσουμε ασφυξία» απείλησε ευθέως την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Νέες αφίξεις
Οι νέες αφίξεις σε Χίο και Λέσβο σχεδόν 300 μέσα σε 48 ώρες, από την Παρασκευή έως το πρωί της Κυριακής, έπειτα από μια περίοδο ελάχιστων ροών δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στα νησιά, σε μια εποχή που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες της τουριστικής περιόδου.
Στις 10 χθες το πρωί σκάφος της Frontex περισυνέλεξε 56 άτομα από βάρκα που έπλεε ανοικτά των βόρειων ακτών της Λέσβου.
Άλλοι 47 είχαν διασωθεί το Σάββατο στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή ανοιχτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, και 52 ακόμη την Παρασκευή λίγο νοτιότερα, στη θαλάσσια περιοχή της Αγριλιάς.
Ανάλογη πίεση δέχτηκε η Χίος, όπου στο ίδιο 48ωρο έφτασαν με τρία φουσκωτά σκάφη 149 πρόσφυγες και μετανάστες (111 στην Αγία Ελένη και 38 στο Βροντάδο).
Ενδεικτικά των αυξημένων ροών κατά το Μάρτιο είναι τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χίου που δείχνουν ότι μέσα στις 18 πρώτες ημέρες του μήνα οι αφίξεις στο νησί της μαστίχας αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των 77 ημερών από την αρχή του χρόνου (437 τον Μάρτιο έναντι 275 τον Φεβρουάριο και 318 τον Ιανουάριο).
Το γεγονός εν μέρει αποδίδεται στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την αυξημένη νευρικότητα στη γειτονική χώρα.
«Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αρκούν επιπλέον 50 άτομα για να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις» είπε στο Έθνος ο δήμαρχος της Χίου, ο οποίος είδε και πάλι έπειτα από καιρό να στήνονται σκηνές στην παραλιακή περιοχή έξω από τον πρόχειρο καταυλισμό της Σούδας και την ιχθυόσκαλα της πόλης, λόγω πληρότητας στη συγκεκριμένη δομή και στο hotspot της ΒΙΑΛ, καταλήγει το δημοσίευμα του “Έθνους”.
Το TRIBUNE υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει παραπάνω από μια φορές δια στόματος Δημήτρη Βίτσα ότι εάν η Τουρκία εξαπολύσει προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ως αντίποινα θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.