Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η συγκλονιστική ανάρτηση της κόρης του Ρίτσου για τον Παττακό

Η συγκλονιστική ανάρτηση της κόρης του Ρίτσου για τον Παττακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Ρίτσος, Έρη Ρίτσου, Στυλιανός Παττακός, Χούντα,

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν η είδηση του θανάτου του χουντικού Στυλιανού Παττακού.

Η είδηση του θανάτου του σε ηλικία 104 ετών αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για ατελείωτο τρολάρισμα στο διαδίκτυο, τόσο για τους νοσταλγούς της Χούντας και πάσης φύσεως ακροδεξιούς όσο και για τους “κρυφοφασίστες” του διαδικτύου και της πολιτικής σκηνής.

Πέραν τούτων ωστόσο το γύρο του διαδικτύου κάνει ακόμα η ανάρτηση της κόρης του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Έρης Ρίτσου.

Η κόρη του μεγάλου ποιητή που ύμνησε τους αγώνες της Αριστεράς θυμήθηκε την ιστορία της συνάντησης του πατέρα της με τον πραξικοπηματία Παττακό.

Διαβάστε την ιστορία όπως την αφηγήθηκε στο λογαριασμό της στο Facebook.

ΡΙΤΣΟΣ και ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Το 1970 δίνεται άδεια στον Ρίτσο να ταξιδέψει από τη Σάμο, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, στην Αθήνα.

Στο Καρλόβασι όπου ζούσαμε περνούσε τις διακοπές του και ο Μιχάλης Περατικός, που την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας, αν δεν κάνω λάθος, του συλλόγου Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο.

Ο Περατικός ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τις τέχνες και εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του πατέρα μου.

Με πρωτοβουλία και ενέργειες του λοιπόν ήρθε για τον Ρίτσο μια πρόσκληση να πάρει μέρος ως τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Λονδίνου, μαζί με τον Πάμπλο Νερούδα.

Η πρόσκληση μεταφέρθηκε στους δικτάτορες από τον Σύλλογο Ελλήνων Εφοπλιστών και φυσικά μια τέτοια πρόταση που έρχεται μέσω τέτοιας οδού δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν να την εξετάσουν.

Έτσι, ο Ρίτσος παίρνει άδεια να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου ο Στυλιανός Παττακός τον καλεί στο γραφείο του για να του κάνει συστάσεις, τί πρέπει να πει στο Λονδίνο εάν ερωτηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Παττακός θεωρούσε τον εαυτό του μέγα θεωρητικό και φιλόσοφο και έπηξε τον πατέρα μου στις μπούρδες στην προσπάθειά του να τον αποτρέψει από το να καταφερθεί κατά της Χούντας. Ο Ρίτσος του είπε πως αν ερωτηθεί, θα πει απλώς την αλήθεια.

-Και ποιά είναι η αλήθεια κύριε Ρίτσο; τον ρώτησε ο Παττακός.

-Αυτή που πολύ καλά γνωρίζετε, Πως στην Ελλάδα υπάρχει μια στυγνή στρατιωτική δικτατορία.

Κατόπιν τούτου ο Ρίτσος πήρε το δρόμο για Πειραιά, τμήμα μεταγωγών, Καρλόβασι, και οι διοργανωτές στο Λονδίνο πήραν την απάντηση πως ο Ρίτσος αρνείται να ταξιδέψει.

Περιττό να πω πως ο πατέρας μου άκουγε “Παττακός” και του σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο, ενθυμούμενος το θράσος και τις φιλοσοφικές μπούρδες του ανόητου φασιστοδικτατορίσκου.

Σχετικά άρθρα