Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο ΑΑΣΤ (Σκωτικός Τύπος) κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο (φωτο)

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο ΑΑΣΤ (Σκωτικός Τύπος) κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 21η Απριλίου (Πραξικόπημα), Βίντεο, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Πολυτεχνείο, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), Χούντα,

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), δηλαδή οι ανώτεροι βαθμοί του Ελευθεροτεκτονισμού (4-33), κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο για να τιμήσει τους αγωνιστές της δημοκρατίας.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός, με ανάρτησή του στο Facebook:

«Αντιπροσωπεία του ΥΣ [Υπάτου Συμβουλίου] κατέθεσε σήμερα στέφανο Δόξης και Μνήμης στον βωμό της Δημοκρατίας.

»Θάρρος Πολίτες, χούντα είναι, θα περάσει.

»Ο ΑΑΣΤ παραμένει πιστός στις προοδευτικές και δημοκρατικές αρχές του, ελευθερία ισότητα αδελφότητα».

Μήνυμα Υπάτου Ταξιάρχη:

Ο Εμμανουήλ Γερακιός, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είπε:

«Σήμερα είναι μια ειδική ημέρα. Μια μεγάλη ημέρα. Μια ημέρα κατά της καταπίεσης, της εκβίασης και μια ημέρα που πρέπει να σκεφτούμε πώς κάθε χούντα επικρατεί.

»Φίλοι μου, είναι τα όπλα; Είναι η μεγάλη δύναμη και η πλειοψηφία που έχει η χούντα; Όχι.

»Είναι ο φόβος και η ελπίδα του κέρδους, αυτά επιτρέπουν σε μία χούντα να επικρατήσει.

»Και ενάντια σε αυτά οι φοιτητές μας, ο πνευματικός κόσμος, η εργατιά, είπαν όχι.

»Οι χούντες δεν στέκονται λόγω της πλειοψηφίας, στέκονται για τους καλούς νοικοκυραίους που δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους.

»Που δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία.

»Η χούντα στηρίζεται σε όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν οφίτσια, παράνομα, σε όλους αυτούς που θέλουν να τοποθετηθούν δήμαρχοι, κοσμήτορες σε πανεπιστήμια, επιθεωρητές σε εργασιακούς χώρους, άλλους που θέλουν να γίνουν νομάρχες, άλλους που θέλουν να γίνουν διοικητές οργανισμών για προσωπικό κέρδος, σε αυτούς βασίζεται η χούντα.

»Σε αυτούς που λένε “δεν πειράζει”, τα δικαιώματα, τα συνταγματικά και τα ανθρώπινα, δεν τους απασχολούν.

»Αλλά εμείς, ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος, ως τμήμα της διανόησης αυτής της χώρας, επειδή, από το καταστατικό μας, πρέπει να φροντίζουμε δια την κοινωνία, λέμε, κάθε φορά όταν παρουσιάζεται τέτοιο φαινόμενο χούντας, “πολίτες χούντα είναι θα περάσει”.

»”Αλλά και εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να περάσει αυτή η χούντα”.

»Όχι στην καταπίεση, όχι στον φόβο, ναι στη δικαιοσύνη, ναι στο τρίπτυχο του Σκωτικού Τύπου, Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης.

»Το Ύπατο Συμβούλιο σήμερα έπραξε το καθήκον του καταθέτοντας στέφανο στο Πολυτεχνείο διότι είναι μια συμβολική πράξη που δηλώνει το “παρών”.

»Το “παρών” στους δίκαιους δημοκρατικούς αγώνες, γιατί εκεί ανήκει ο Σκωτικός Τύπος. Δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον λαό.

»Και να θυμάστε. Μπορείτε να μιλάτε και να κυκλοφορείτε ελεύθερα γιατί κάποιοι έχασαν τη βολή τους σαν νοικοκυραίοι.

»Γιατί κάποιοι είπαν “δεν θέλουμε αξιώματα, είμαστε υπέρ της δικαιοσύνης, υπέρ του δικαίου.

»Αυτό το χρωστάμε όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στα παιδιά μας».

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Εμμανουήλ Γερακιός

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών» και τα μέλη του συνεδριάζουν στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη διεύθυνση Αβέρωφ 30 και Αχαρνών.

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Σχετικά άρθρα