Δίχως επαρκή ενημέρωση είναι η ελληνική Κοινή Γνώμη για τα άγρια επεισόδια τη Δευτέρα στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς προσφύγων και μεταναστών και τον εμπρησμό του προσφυγικού στρατοπέδου.
Δυστυχώς τα τοπικά Μέσα της Λέσβου, πέρα από “γενικές” περιγραφές των επεισοδίων, δεν μας δίνουν ακριβή εικόνα, πράγμα που μας αναγκάζει να καταφεύγουμε στα προφίλ ακτιβιστών και αλληλέγγυων για να ανιχνεύουμε το ρεπορτάζ που οι τοπικοί συνάδελφοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν.
Η δικηγόρος Αριέλ Ρίκερ που βρίσκεται στη Μυτιλήνη ανάρτησε φωτογραφίες από τα επεισόδια αλλά και μετέδωσε αρκετές πληροφορίες.
Σύμφωνα με την Αριέλ Ρίκερ τα επεισόδια ξεκίνησαν από συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων προσφύγων. Οι Αφγανοί φέρονται να έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις φασαρίες.
Επιβεβαιώνει ότι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ήταν εξοργισμένοι με τους αλλοδαπούς αλλά και τους αλληλέγγυους, που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το προσφυγικό στρατόπεδο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.
Η ίδια ανάρτησε και φωτογραφίες με πολλούς πρόσφυγες σοβαρά τραυματισμένους από τα επεισόδια μεταξύ τους.
Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, ενώ αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Στις φωτογραφίες όπως θα παρατηρήσετε έχουν τραυματισμούς στα κεφάλια και κοψίματα από μαχαίρια. Δόθηκε κανονική μάχη μέσα στη Μόρια και κανείς δεν μιλά για αυτή:
Όλη τη Δευτέρα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hot spot.
Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.
Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.
Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές, μαζί με τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές.
Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες έτρεχαν να φύγουν από τη φωτιά.
Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη.
Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες, που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω.
Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.