Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξέγερση στη Μόρια: Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων – Κάρβουνο το Hot Spot (βίντεο)

Εξέγερση στη Μόρια: Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων – Κάρβουνο το Hot Spot (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Βίντεο, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Πυρκαγιά, Φωτιά, Φωτογραφίες,

Μόρια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ μετά τις συγκρούσεις και τις φωτιές εντός και εκτός του hot spot στη Μόρια της Λέσβου, το οποίο κατακάηκε και δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει ανθρώπους.

Όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hot spot.

Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.

moria2

Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

moria3

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές, μαζί με τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές.

Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες έτρεχαν να φύγουν από τη φωτιά. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη.

Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες, που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω.

Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων.

moria1 Πρόσφυγας στη Μόρια ποζάρει μπροστά στα αποκαΐδια των εγκαταστάσεων. Όπως βλέπετε είναι χαμογελαστός.

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (19/09) στο hot spot της Μόριας, όταν ξέσπασαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του καταυλισμού.

Όλα ξεκίνησαν από το μεσημέρι όταν δύο φωτιές σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, αποτέφρωσαν 10 στρέμματα με ελιές ενώ ακολούθησε ένταση μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το απόγευμα ωστόσο στον χώρο που διαμένουν οι Αφρικανοί κυρίως πρόσφυγες ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά Σύρων την ώρα του φαγητού, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ακριβής αιτία.

Σύντομα η ένταση επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο χώρο του hotspot, όπου άνδρες ήρθαν στα χέρια ενώ άλλοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

moria5

Πολλές οικογένειες μάλιστα έφυγαν άρον άρον από τη Μόρια προκειμένου να γλιτώσουν από τη γενικευμένη ταραχή.

Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου κράτησης πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες αφρικανών μεταναστών με Σύρους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει.

Τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από παρέμβαση των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με ένα πρόχειρο απολογισμό, έχουν καεί πάνω από 60 σκηνές, 2 κοντέινερ με εξοπλισμό ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στη Λέσβο δείχνει ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως καταγγέλλει στο lesvospost.com 25χρονος Αφγανός που βρίσκεται στη Μόρια και επιθυμεί για ευνόητους λόγους να διατηρηθεί η ανωνυμία του, περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι βρίσκονται για εβδομάδες σε εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς έως 2.000.

«Γυναίκες και παιδιά διαμένουν σε πολύ κακές συνθήκες, το φαγητό δεν είναι καθόλου καλό και οι περισσότεροι δεν έχουμε πλέον χρήματα» αναφέρει.

To LesvosReport προσθέτει, ότι συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι.

Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν να κινηθούν προς την πόλη και απωθήθηκαν από διμοιρίες ΜΑΤ. Επιστρέφοντας στη Μόρια, άναψαν φωτιές σε γειτονικά κτήματα, ενώ η εξέγερση γενικεύθηκε.

Πέτρες εκσφενδονίστηκαν και προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που μάταια προσπαθούσαν να ελέγξουν το χάος…

Έγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού και μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε πιο ασφαλές σημείο, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Σχετικά άρθρα