Eλληνικό λάδι και κρασί, καθώς και τα αγγουράκια θάλασσας θέλουν να εισάγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου Alibaba, οι ευκαιρίες για διεισδύση στην τεράστια αγορά της Κίνας είναι εξαιρετικές.
Θέλουν όμως πολύ και το αγγουράκι θάλασσας για το οποίο – σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, – όποια ποσότητα και αν του στείλει η χώρα μας θα την αγοράσουν. Το αγγουράκι της θάλασσας χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ασία ενώ στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας- Κίνας
Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας- Κίνας δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 2015 κάναμε εξαγωγές 227 εκ. ευρώ όταν το 2012 ήταν 382 εκ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το πόσο χαμηλές είναι οι εξαγωγές μας, η Κίνα έκανε εισαγωγές το 2015 πάνω από 1 τρις ευρώ. Οι εισαγωγές μας από την Κίνα ήταν το 2015 2,5 δις ευρώ, δηλαδή 12 φορές οι εξαγωγές μας.
Aπό τα 227 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά προϊόντα που δεν πάνε απευθείας στον Καταναλωτή. Μάρμαρα, σκράπ, βιομηχανικά υλικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Τρόφιμα και Ποτά στείλαμε στην Κίνα το 2014 μόλις 13,5 εκ. ευρώ και το 2015 22,6 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,0 εκ. ευρώ ήταν μια ειδική συμφωνία μιας πολυεθνικής με την θυγατρική της που παράγει μπύρα στην Ελλάδα. Δηλαδή ενώ έχουμε τόσο καλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά οι εξαγωγές μας στην Κίνα είναι σχεδόν μηδενικές.
Ειδικά για το Ελαιόλαδο, στείλαμε στην Κίνα 4,0 εκ. ευρώ το 2015 και το 2014 όταν η Κίνα κάνει εισαγωγές ελαιολάδου περίπου 150 εκ. ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόλαδου το εισαγάγει η Κίνα από Ισπανία και Ιταλία, την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 70% κατευθύνεται στην Ιταλία και την Ισπανία, χύμα και όχι συσκευασμένο.