Τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος φέρνει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανέγερση Mall στην περιοχή, παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και αρχαιολόγων.
Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτηρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής:
Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς τη μεριά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ.
Τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονται εκτός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στο ένα από αυτά, στο οικοδομικό τετράγωνο 124, υπάρχει ενδιαφέρον εταιρείας για την ανέγερση Mall.
Η τροποποίηση πήρε το «πράσινο φως» κατά πλειοψηφία, με τέσσερα από τα μέλη του ΚΑΣ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των 15 μ. και ένα υπέρ των 21 μ. προς όλες τις πλευρές.
Επιπλέον, η τελική γνωμοδότηση περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτηρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και τον χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.
Η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων εγκαταστάσεων στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), ενώ σε περίπτωση εκσκαφικών εργασιών θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Την επιστολή του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, γνωστοποίησε ο ΣΕΑ.
Αφορμή, η εισαγωγή θέματος σήμερα στο ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση ή μη τροποποίησης του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος, «ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών), που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του».
Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτόν, σε αρμονική συνύπαρξη και άμεσα συνδεδεμένες με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν, καθώς και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί στην θέση αυτή, αποτελούν μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία έχει τη δυναμική να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.
Αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής”.
Και συνεχίζει η επιστολή: «Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και η «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens). Το ερώτημα επομένως είναι, αν τα κτίρια με μεγάλα ύψη και όγκο συμβαδίζουν με τον στόχο για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το ερώτημα επίσης είναι, γιατί το θέμα έρχεται και επανέρχεται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει; Υπάρχουν πιέσεις από τον επιχειρηματία για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση; Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν την ήδη από το παρελθόν εκφρασμένη άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που είναι σύμφωνη με την προστασία του μνημείου και την ανάδειξη του χώρου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.
Αντίθετοι οι κάτοικοι στην απόφαση του ΚΑΣ για το mall “Academy Gardens” στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ως προς την τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους σε Οικοδομικά Τετράγωνα (ΟΤ) της Ακαδημίας Πλάτωνος, και συγκεκριμένα στην κατασκευή εμπορικού κέντρου σε ένα από αυτά (στη συμβολή Λένορμαν και Κηφισού), είναι η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Εκπρόσωποί της παρέστησαν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης για να διατυπώσουν τις απόψεις τους, ενώ κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα ΟΤ 124, 126, 127 και 128 στην περιοχή, να είναι 18 μέτρα προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρα προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού (έως τώρα ίσχυαν σε όλες τις πλευρές τα 17,5 μέτρα, ενώ η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν τα 15 μέτρα).
Επιπλέον, στη γνωμοδότηση συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και το χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Κική Βάσσου, αρχιτέκτονα και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής, για τους λόγους της αντίθεσης.
«Το θέμα όπως συζητήθηκε στο ΚΑΣ δεν ήταν ουδέτερο. Ήταν διατυπωμένο ως έγκριση ή μη της τροποποίησης του ισχύοντος ύψους στην περιοχή, αλλά αυτό είχε απόλυτη σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση της εταιρίας Artume για το Mall, την οποία προσπαθούν να προχωρήσουν από το 2008 που έχει αγοραστεί η έκταση. Η εταιρεία παρέστη στο ΚΑΣ και παρουσίασε όλο το επενδυτικό σχέδιο. Άρα, οι όροι που τελικά ενέκρινε το Συμβούλιο σε σχέση με το ύψος, έχουν να κάνουν και με την αποδοχή από το ΚΑΣ της επένδυσης. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΠΟ, δια του ΚΑΣ, αποδέχεται ότι το είδος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να σηκώσει ένα Mall», αναφέρει η κ. Βάσσου.
Όσο για την πρόβλεψη της διάσπασης όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, που τουλάχιστον δεν θα επιτρέπει την κατασκευή ενός ενιαίου «κουτιού», η ίδια αναφέρει:
«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τρεις φορές τους όρους δόμησης, δηλαδή σχέδια Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η τελευταία απόρριψη αφορά σχέδιο ΠΔ για ύψος 21 μέτρων, ενώ ζήτησε να γνωμοδοτήσει οπωσδήποτε και το ΥΠΠΟ, παρόλο που υπήρχε στα έγγραφα η παλαιότερη γνωμοδότηση του υπουργείου και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών για 15 μέτρα», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Το θέμα είναι ως εξής: Όταν η εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο (σσ. το οικόπεδο στο οποίο βρισκόταν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη), η χρήση του Mall δεν επιτρεπόταν. Αγόρασε μια βιομηχανική έκταση στην οποία από το νόμο ήταν χωροθετημένο το βιοτεχνικό κέντρο Αθηνών με 17, 5 μ. ύψος και κάποιους άλλους συντελεστές.
Από το 2011 ξεκίνησε μια διαδικασία κατά παρέκκλιση. Για παράδειγμα, τροποποίησαν ένα νόμο τον Φεβρουάριο του ’11, για να μπορέσουν να προχωρήσουν κατά παρέκκλιση και το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ξέρετε, όμως, και από άλλες περιπτώσεις, όταν φυτρώνει ένα Mall τί καταστρέφει γύρω του», τόνισε.
Τέλος, επεσήμανε ότι κι άλλοι φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι στην επένδυση: «Θεωρούν ότι με την επένδυση, η οποία στοχεύει σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω (ως και το Ίλιον εκτιμούν ότι θα φτάσει η επιρροή του), θα χαθούν 6.500 θέσεις εργασίας, περίπου. Ο κύριος λόγος είναι πλέον στους κατοίκους, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, π.χ. κυκλοφοριακό, θόρυβος, αλλά και στους επιχειρηματίες, όσον αφορά στη δουλειά τους.
Όσο για το τι βήματα θα ακολουθήσουν οι κάτοικοι στο εξής, αναφέρει: «Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε μια ανακοίνωση με τίτλο: “Επειδή ο Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του, δεν σημαίνει ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε”. Θα προχωρήσουμε σε ανοιχτές διαδικασίες (βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι όλα γίνονται καλοκαίρι), θα επικοινωνούμε μεταξύ μας και θα δούμε τα βήματά μας», καταλήγει.
Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος ξεκίνησε το 2008. Κύρια δράση της, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.