Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια είναι τα νέα κριτήρια για άδεια ιδρύσεως φαρμακείου

Ποια είναι τα νέα κριτήρια για άδεια ιδρύσεως φαρμακείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακεία,

Ένα φαρμακείο ανά χίλιους κατοίκους προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, με τίτλο «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου», που καταργεί τις υφιστάμενες πληθυσμιακές προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης φαρμακείου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους κατοίκους, κατ’ αρχάς σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων, ενώ όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, ούτε δημοτικές ενότητες, η αναλογία ισχύει σε επίπεδο δήμων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «διορθώνεται το σφάλμα και καταργείται η προηγούμενη πρόβλεψη αναφορικά με την χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείων σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων».

Επίσης, με τη νέα ΚΥΑ καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων οι Περιφέρειες θα κάνουν δεκτές και θα αξιολογούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου.

Προτεραιότητα θα έχουν οι μεμονωμένοι φαρμακοποιοί έναντι των συνεταιρισμών. Όπως αναφέρει η νομική υπηρεσία του ΠΦΣ, κύριο χαρακτηριστικό των κριτηρίων για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου, είναι ότι οι αιτήσεις (τόσο των φαρμακοποιών, όσο των ιδιωτών μη φαρμακοποιών) αξιολογούνται πάντοτε μεταξύ φαρμακοποιών (ήτοι μεταξύ των αιτούντων φαρμακοποιών και των δηλωθέντων από τους ιδιώτες ως υπεύθυνων για τη λειτουργία του φαρμακείου, φαρμακοποιών).

Έτσι, μεταξύ φαρμακοποιών που επέδωσαν αίτηση για συγκεκριμένο δήμο ή κοινότητα την ίδια ημέρα, προτιμάται εκείνος που δεν έχει άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου σε άλλο δήμο ή κοινότητα, εκείνος που έχει αρχαιότερη άδεια εξασκήσεως του φαρμακευτικού επαγγέλματος και ο οποίος δεν έχει λάβει προηγουμένως άλλη άδεια ιδρύσεως φαρμακείου, εκείνος που προηγείται στη λήψη του πτυχίου της Φαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου και, σε περίπτωση συγχρόνου λήψεως του πτυχίου, εκείνος που έχει μεγαλύτερο βαθμό και ο πολύτεκνος, ή το τέκνο πολύτεκνης οικογένειας.

Σχετικά άρθρα