Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιο είναι το σχέδιο Σπίρτζη για τις αλλαγές στα διόδια

Ποιο είναι το σχέδιο Σπίρτζη για τις αλλαγές στα διόδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτοκινητόδρομοι, Διόδια, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης,

Σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών για την επαναδιαπραγάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Χρίστος Σπίρτζης.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους που θα κληθούν σε διάλογο.

Προγραμματίζεται, επίσης, να γίνει ένας διαγωνισμός για να υπάρξει ένας τεχνικοοικονομικός σύμβουλος σε σχέση με το σύνολο των πέντε παραχωρήσεων, για να γίνει γνωστή και η διεθνής εμπειρία, διότι, όπως είπε ο Υπουργός, αυτά που έχουμε στη χώρα μας μάλλον είναι πρωτόγνωρα, ιδιαίτερα στο κομμάτι των συμβάσεων.

Αν υπάρχει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, πρέπει να γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε λύνεται με ένα σχέδιο νόμου, ούτε με συζήτηση μιας εβδομάδας, που τα δύο ή τα τέσσερα μέρη που υπάρχουν στις παραχωρήσεις μπορούν να το επιλύσουν. Γι” αυτό, ανέφερε, θα ζητήσουμε και την ανοχή του Κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν τέτοιες ενέργειες.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης πέντε είναι τα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης:

– Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού υβριδικού αναλογικού συστήματος διοδίων, ενιαίο σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

– Το δεύτερο είναι η μείωση των διοδίων.

– Το τρίτο είναι η χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία της τιμής των διοδίων, δηλαδή η χρήση ενός άλλου μοντέλου από αυτό που υπάρχει σήμερα και υπολογίζεται η τιμή των διοδίων, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ούτε της χώρας. Μάλιστα, υπολογίζονται αυτόματα μόνο από τον παραχωρησιούχο.

– Το τέταρτο σημείο είναι να υπάρχουν ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι τα ΑΜΕΑ και άλλες.

– Το πέμπτο σημείο είναι να μπορούν να διέρχονται δωρεάν οι πολίτες στα γεωγραφικά όρια ενός δήμου, γιατί έχουμε δήμους με έξι – επτά σταθμούς διοδίων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το αναλογικό σύστημα και εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι.

– Το τελευταίο (έκτο) είναι η θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού ελεύθερων διελεύσεων, ανάλογα με το τι υπολογισμούς θα κάνουμε και πώς θα μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εργασίες τους.

Ετοιμάζουμε, είπε, εξειδικευμένα σχέδια ανά παραχώρηση και προτάσεις προκειμένου να κληθούν οι παραχωρησιούχοι για διαπραγμάτευση.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ακόμη ότι η νέα παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη θα είχε δύο συνέπειες: Η πρώτη είναι η ύπαρξη, επίσης, μεγάλων διοδίων, όπως και στα υπάρχοντα έργα παραχώρησης, η δε δεύτερη θα ήταν η δημιουργία διεκδικήσεων από τη Νέα Οδό, δηλαδή την Ιόνια, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού της φόρτου, θα κάναμε, δηλαδή, μία νέα παραχώρηση και η προηγούμενη παραχώρηση θα ζητούσε και νέα χρήματα και νέα αύξηση διοδίων, γιατί θα μειωνόταν ο κυκλοφοριακός φόρτος.

Επομένως, προγραμματιζόταν μία λύση που θα έφερνε αύξηση των διοδίων στην ΠΑΘΕ, νέες διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων από το ελληνικό Δημόσιο και επιδείνωση του προβλήματος, είπε.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, όπου μειωθεί η τιμή, θα αυξηθεί η περίοδος παραχώρησης έτσι ώστε να μην θιγούν οι παραχωρησιούχοι.

Σχετικά άρθρα