Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπήρχε λίμνη στον κρατήρα που βρίσκεται ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής στον Άρη

Υπήρχε λίμνη στον κρατήρα που βρίσκεται ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής στον Άρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστρονομία, Διάστημα, Πλανήτες, Πλανήτης Άρης, Ρομπότ,

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη.

Το ρομπότ αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο.

Σήμερα, στον Άρη δεν υπάρχει καθόλου νερό σε υγρή μορφή, καθώς ο πλανήτης είναι πολύ κρύος και η πίεση στην αραιή ατμόσφαιρα του πολύ μικρή.

Εκτιμάται ότι ο Άρης ξεράθηκε πριν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανώς όταν έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του και στη συνέχεια την κάποτε πυκνή ατμόσφαιρα του.

Οι επιτελείς της αποστολής Perseverance της NASA επέλεξαν ως περιοχή που θα προσεδαφιζόταν και θα πραγματοποιούσε έρευνες το ρόβερ τον κρατήρα Jezero που τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη, που τροφοδοτείτο από το δέλτα κάποιου ποταμού πριν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια άρα αν εμφανίστηκε ποτέ ζωή στον πλανήτη έστω και σε μικροβιακή μορφή ο κρατήρας αυτός είναι από τους βασικούς υποψηφίους να φιλοξενούσε κάποιες μορφές ζωής.

Προηγούμενες μελέτες των ευρημάτων και δεδομένων των ερευνών του ρόβερ έχουν υποδείξει το υγρό περιβάλλον του Jezero.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) και του Πανεπιστημίου του Όσλο αναφέρουν ότι το ραντάρ που διαθέτει το ρόβερ το οποίο συλλέγει δεδομένα ακόμη κάτω από την επιφάνεια εδάφους εντόπισε ιζήματα που συνδέονται με την παρουσία μιας λίμνης.

«Υπήρχαν ηφαιστειακά πετρώματα στα οποία προσγειώθηκε το ρόβερ.

»Τα πραγματικά νέα εδώ είναι ότι τώρα βλέπουμε στοιχεία για τα ιζήματα της λίμνης, που είναι ένας από τους κύριους λόγους που ήρθαμε σε αυτήν την τοποθεσία.

»Άρα είναι μια χαρούμενη ιστορία από αυτή την άποψη» λέει ο Ντέιβιντ Πέιτζ, πλανητικός επιστήμονας στο UCLA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγα 24ωρα το ρόβερ δεν έχει πλέον μαζί τον ιπτάμενο σύντροφο του στην αποστολή, το drone που μετέφερε στον Άρη το οποίο λειτουργούσε ως ιχνηλάτης του ελέγχοντας τις περιοχές που θα κινούνταν ώστε να είναι ασφαλείς για αυτό.

To Ingenuity μετά από μια εκπληκτική τριετή παρουσία στον Κόκκινο Πλανήτη ενώ ήταν προγραμματισμένο για να λειτουργήσει για λίγες εβδομάδες στην 72η πτήση του υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά και καθηλώθηκε για πάντα στο αρειανό έδαφος.

Σχετικά άρθρα