Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανακαλύφθηκε άστρο με το ισχυρότερο γνωστό μαγνητικό πεδίο στο Σύμπαν

Ανακαλύφθηκε άστρο με το ισχυρότερο γνωστό μαγνητικό πεδίο στο Σύμπαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άστρα, Αστρονομία, Διάστημα,

Τα μάγναστρα είναι μια υποκατηγορία άστρων νετρονίων με σχήμα έντονα ελλειψοειδές εκ περιστροφής, μέσης διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους ταχύτατα.

Έχουν πυκνότητα τέτοια ώστε μέσα στην διάμετρο των περίπου 20 χλμ. να βρίσκεται μάζα 500 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και να διαθέτουν πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Τα μάγναστρα είναι έτσι και αλλιώς μια ιδιαίτερη και εξωτική ομάδα άστρων και ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το πιο εξωτικό από αυτά.

Πρόκειται για ένα μάγναστρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιάδων ετών φωτός από εμάς το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία HD 45166.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο αυτό έχει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο από οποιοδήποτε άλλο γνωστό άστρο στο Σύμπαν.

Υπολογίζεται ότι αυτό το μάγναστρο έχει μαγνητικό πεδίο 43 χιλιάδες φορές πιο ισχυρό από αυτό του Ήλιου.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι κοσμικά σώματα όπως αυτό το μάγναστρο αποτελούν εξέλιξη άστρων που ανήκουν στην κατηγορία ερυθρών γιγάντων αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μάγναστρο είναι προϊόν της συγχώνευσης δύο μικρομεσαίου μεγέθους άστρων.

Οι ερευνητές προβλέπουν επίσης ότι το μάγναστρο θα μετασχηματιστεί σε ένα συμβατικό μάγναστρο μέσω μιας έκρηξης σουπερνόβα διαδικασία.

Σχετικά άρθρα