Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μικρόβια επιβίωσαν εκτεθειμένα στο διάστημα στο εξωτερικό του ISS

Μικρόβια επιβίωσαν εκτεθειμένα στο διάστημα στο εξωτερικό του ISS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάστημα, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), Εξωγήινη Ζωή, Μικρόβια,

Η ανακάλυψη ότι συγκεκριμένα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό του ISS δίνει νέες οπτικές στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής από τους επιστήμονες.

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μικροοργανισμούς που μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά ακραία περιβάλλοντα και συνθήκες στις οποίες δε θεωρείται εφικτό να αναζητηθεί ζωή, αλλά η ανακάλυψη ότι κάποια είδη μικροβίων μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό περίβλημα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) προσφέρει μία νέα εναλλακτική θεώρηση για το πώς θα μπορούσε να αναζητήσει κανείς μια εξωγήινη ζωή, ειδικά στον Άρη.

Για τους σκοπούς του πειράματος αυτού, που φέρει τον τίτλο Biology and Mars Experiment (BIOMEX), εκατοντάδες δείγματα από μικρόβια που συναντά κανείς στη Γη, τοποθετήθηκαν -όπως μας ενημερώνει το New Atlas- σε ειδικές θέσεις έξω από το ρωσικό τμήμα του ISS.

Ένα μέρος από τα δείγματα αυτά είχαν τοποθετηθεί σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που επικρατούν στον Άρη.

Οι μικροοργανισμοί έμειναν στις θέσεις αυτές για ένα χρονικό διάστημα 533 ημερών, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά.

Το σημαντικό εύρημα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από τα δείγματα αυτά κατάφερε να επιβιώσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στοιχείο που μαρτυρεί ότι είναι εφικτό να διατηρηθεί ζωή στον Άρη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο πολύπλοκος ο μικροοργανισμός τόσο πιο δύσκολη ήταν η επιβίωσή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα κατάφεραν και οι πιο πολύπλοκοι οργανισμοί.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι ότι η ζωή εμφανίζεται πως είναι πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, ενόψει της αποστολής νέων ερευνητικών σκαφών από τη NASA, αλλά και από την ESA από το 2020 και μετά στον πλανήτη Άρη.

Σχετικά άρθρα