Η γενετική τροποποίηση των γουρουνιών για να τα βοηθήσει να αφομοιώνουν καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.
Ενώ οι χοίροι, οι αγελάδες και άλλα ζώα εκτρέφονται σε ολόκληρο τον κόσμο για το κρέας και άλλα μέρη τους, υπάρχουν ανησυχίες ότι η κτηνοτροφία αποτελεί μείζονα παράγοντα για την κλιματική αλλαγή, λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με την εκτροφή των ζώων.
Μια πτυχή αυτού είναι η αναποτελεσματικότητα που συνδέεται με τη διατροφή των ζώων.
Τα γουρούνια δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά στη ζωοτροφή τους, το άζωτο και το φώσφορο, γεγονός που σημαίνει ότι σπαταλάται μια μεγάλη ποσότητα και οι εν λόγω ρύποι στη συνέχεια απελευθερώνονται στο περιβάλλον μέσω των περιττωμάτων των χοίρων.
Δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή χοίρων ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ετησίως και αυξάνεται, μια μικρή γενετική μεταβολή θα μπορούσε να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
«Οι χοίροι απελευθερώνουν επιβλαβείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών καθώς στερούνται τα μικροβιακά ένζυμα που διασπούν το φυτικό άλας, την κύρια πηγή αζώτου και φωσφόρου, και τους μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες», δήλωσε ο Ζιανγουέι Ζανγκ, του Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας.
Περισσότεροι από τους μισούς χοίρους στον κόσμο εκτρέφονται στην Κίνα.
«Προτείνουμε ότι η αναπλήρωση της ανεπάρκειας των χοίρων σε αυτά τα ένζυμα – β-γλυκανάση, ξυλανάση και φυτάση – θα ωφελήσει τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές», πρόσθεσε.
Ο Ζανγκ και οι συνάδελφοί του εισήγαγαν τα τρία ένζυμα, που εκκρίνονται από μικρόβια, στο γονιδίωμα των χοίρων.
Τα ένζυμα βελτιστοποιήθηκαν ώστε να ευδοκιμήσουν στον πεπτικό σωλήνα των χοίρων και να παραχθούν στον σιελογόνιο αδένα. Αυτό επέτρεψε την πέψη των φυτικών ινών και του φωσφόρου.
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι ήταν σε θέση να αφομοιώσουν τα θρεπτικά συστατικά στη ζωοτροφή τους και κατά συνέπεια αναπτύχθηκαν γρηγορότερα, με την παράλληλη παραγωγή χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.
Εν τω μεταξύ, οι χοίροι παρέμειναν αμετάβλητοι όσον αφορά τη διάθεση, τη συμπεριφορά, την αναπαραγωγή και τη φυσιολογία τους.