Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

20% η αύξηση της πείνας μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

20% η αύξηση της πείνας μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κλιματική Αλλαγή, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για πιθανή αύξηση της πείνας και του υποσιτισμού των παιδιών κατά 20% έως το 2050, εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές και αυξάνει τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας σε άλλες, οδηγώντας σε πλημμύρες και δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος συνιστά να διεξαχθούν ειδικές αναλύσεις και εκτιμήσεις για τον κίνδυνο σε κάθε περιοχή, για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων.

Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αφρική, οι αγρότες αντιμετωπίζουν πιο συχνούς και πιο έντονους καύσωνες, με παράλληλη μείωση στη διαθεσιμότητα νερού, ενώ στη Νότια Ασία, οι αγρότες απειλούνται από την επιδείνωση των πλημμυρών και των κυκλώνων, καθώς και πιο μακροπρόθεσμες απειλές σχετικά με τη σταθερότητα των κύκλων των μουσώνων και την ετήσια ροή του νερού από τα ποτάμια που τροφοδοτούνται από παγετώνες.

«Οι διαφορετικές ομάδες επηρεάζονται από διαφορετικούς τύπους κινδύνων, σε διαφορετικές εντάσεις και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», δήλωσε ο Τζερνότ Λαγκάντα, διευθυντής των προγραμμάτων για τη μείωση του κινδύνου από κλιματικές καταστροφές στο ΠΕΠ.

Η έκθεση του ΠΕΠ αποσκοπεί να δώσει στις κυβερνήσεις και στους οργανισμούς επισιτιστικής ασφάλειας μια σαφέστερη εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που υφίστανται σοβαρές πιέσεις, όπως η Αφρική και η Ασία.

Η κάθε περιοχή μπορεί επίσης να έχει τις δικές της ιδιαίτερες προκλήσεις που επιδεινώνουν τα ζητήματα του κλίματος, όπως πολιτικές συγκρούσεις στην Αφρική που προκαλούν νέες ελλείψεις τροφίμων και συνεπώς αύξηση των επιπέδων πείνας.

«Δεν πρόκειται να εξαλείψουμε την πείνα μέχρι το 2030 εάν δεν λάβουμε υπ’ όψιν τις κλιματικές κρίσεις και πιέσεις», δήλωσε ο Λαγκάντα.

«Η κλιματική αλλαγή πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συμβαίνει σήμερα», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα