Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο χειρουργείο Σπιζαετός από την Τήλο (φωτογραφίες)

Στο χειρουργείο Σπιζαετός από την Τήλο (φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΝΙΜΑ, Σπιζαετός, Τήλος, Φωτογραφίες,

Το φωτορεπορτάζ ανάρτησε στο facebook ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ, την Παρασκευή. Ένας υπέροχος αλλά τραυματισμένος Σπιζαετός από την Τήλο μπήκε στο χειρουργείο κι όλα δείχνουν ότι το εξαιρετικό πλάσμα θα γίνει καλά.

Το πουλί έφερε συμμετρικούς τραυματισμούς στη μεμβράνη και των δύο φτερούγων, γεγονός που παραπέμπει σε πρόσκρουση σε καλώδια.

Το τραύμα της αριστερής φτερούγας είναι το σοβαρότερο, η μεμβράνη είναι σκισμένη και ο τένοντας κομμένος.

Ο Αχιλλέας Ακρίβος, που το χειρούργησε σε συνεργασία με τη Χριστίνα Δουκάκη και τον Μπάμπη Χαραλαμπίδη, έραψε τον τένοντα στο οστό και αποκατέστησε τη σκισμένη μεμβράνη.

Τώρα θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας, με την ελπίδα ότι το όμορφο και σπάνιο αυτό πλάσμα θα ξαναπετάξει στον ουρανό της Τήλου.

Ο Σπιζαετός είναι είδος αετού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Aquila fasciata (παλαιότερη ονομασία και τωρινό συνώνυμο Hieraaetus fasciatus).

spizaetos-1 spizaetos-2 spizaetos-3 spizaetos-4

Η λατινική λέξη fasciatus-a προέρχεται από την επίσης λατινική λέξη fascia, που σημαίνει «δέσμη, ζώνη, ταινία» και σχετίζεται, πιθανότατα, με τη μορφολογία του κάτω μέρους του πτηνού, που έχει χαρακτηριστική σκούρα ζώνη στις φτερούγες και στη ουρά.

Η αγγλική ονομασία του είδους Bonelli’s Eagle, οφείλεται στον Ιταλό ζωολόγο Φ. Α. Μπονέλι (1784-1830), προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε το είδος.

Ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού βρίσκεται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία, ενώ επίσης μικρότερους πληθυσμούς αναπαραγωγής έχουν η Σαρδηνία, η Σικελία, τα Βαλκάνια, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Σπιζαετός είναι ένα μεσαίου μεγέθους αρπακτικό, ισχυρό και πολύ ευέλικτο, μεγαλύτερο και βαρύτερο από τις Γερακίνες που, κατά την πτήση δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός υπερμεγέθους γερακιού, παρά αετού. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική του ευελιξία, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό αλλά διακριτικό κυνηγό, γι’ αυτό και δύσκολα παρατηρείται στο πεδίο, παρόλο που βρίσκεται πολλές ώρες στον αέρα. Επίσης μπορεί να αιωροπορεί (gliding) κατά ζεύγη στις βουνοπλαγιές.

Στην Ελλάδα, παρά την έντονη κινητικότητά του, παραμένει ένα από τα λιγότερο γνωστά αρπακτικά, με λιγότερα από 60 αναπαραγωγικά ζευγάρια συνολικά. Το είδος κάποτε φώλιαζε στον Ταΰγετο, στον Έβρο, ακόμη και στην Αττική. Σήμερα είναι πολύ σπάνιος στη βόρεια Ελλάδα, ενώ φωλιάζει κυρίως στα νησιά και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

Στον ελλαδικό χώρο, ο Σπιζαετός απαντάται και με τις ονομασίες Σπιζάετος, Μηλαδέλφι, Ευτολμάετος, Ψευταετός, Φιλάδελφος, Στόρι, Σκαροβιτσίλα (Κρήτη), Ζωνώρος, Λαζώνος, Ασπρογέρακας (Νάξος).

Σχετικά άρθρα