Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

32 δισ. δολάρια έχασαν από τις αρχές του έτους οι ολιγάρχες φίλοι του Πούτιν

32 δισ. δολάρια έχασαν από τις αρχές του έτους οι ολιγάρχες φίλοι του Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Ενέργεια, Ουκρανία, Πλούσιοι και Διάσημοι, Ρωσία,

Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά 32 δισ. Δολάρια ήδη από την έναρξη του έτους, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία να είναι έτοιμη να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν την Τρίτη ανακοίνωσε κυρώσεις που στοχεύουν τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων της Ρωσίας στο εξωτερικό και τις ελίτ της χώρας, και τόνισε ότι στέλνει αδιευκρίνιστο αριθμό επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στη Βαλτική, σε μια αμυντική κίνηση, να υπερασπιστούν τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Gennady Timchenko είναι επικεφαλής της λίστας των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν δει τις περιουσίες τους να μειώνονται, καθώς έχει δει να εξαφανίζεται το ένα τρίτο του πλούτου του αυτό το έτος, σύμφωνα με τη λίστα Bloomberg Billionaires με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο 69χρονος Timchenko, γιος ενός Σοβιετικού στρατιωτικού που γνώρισε και έγινε φίλος με τον Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει τώρα περιουσία 16 δισ. Δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από τη συμμετοχή του στη ρωσική εταιρεία παραγωγής Novatek.

Η περιουσία του επίσης μετόχου της Novatek, Leonid Mikhelson, έχει υποχωρήσει 6,2% αυτό το έτος, ενώ ο πρόεδρος της Lukoil Vahit Alekperov, έχει δει την καθαρή αξία της περιουσίας του να υποχωρεί κατά 3,5 δισ. Δολάρια στην ίδια περίοδο, καθώς η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας σημειώνει πτώση σχεδόν 17% από την αρχή του έτους.

Οι 23 δισεκατομμυριούχοι της χώρας αυτή τη στιγμή διαθέτουν περιουσία ύψους 343 δισ. Δολαρίων, έναντι των 375 δισ. Δολαρίων που κατείχαν στο τέλος του 2021.

Επίσης, και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τράπεζες της Ρωσίας και σε τρεις μεμονωμένους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Tiimchenko.

Επίσης στη Λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο 65χρονος Boris Rotenberg και ο 48χρονος ανιψιός του Igor, των οποίων οι οικογένειας έφτιαξαν τις περιουσίες τους μέσω της εταιρείας κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου Stroygazmontazh.

Ο πατέρας του Igor, Arkady, ένας από τους πρώην εταίρους του Πούτιν στο τζούντο, πούλησε την εταιρεία αγωγών το 2019 έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.

Σχετικά άρθρα