Ένας επιστήμονας υπολογιστών που ισχυρίζεται ότι εφηύρε το Bitcoin και βρίσκεται πίσω από τη μυστηριώδη ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο κέρδισε δικαστική μάχη, που του επιτρέπει να διατηρήσει στην κατοχή του ένα μεγάλο πακέτο του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για τον Κρεγκ Ράιτ, εναντίον του οποίου είχε προσφύγει η οικογένεια του αποθανόντος Ντέιβ Κλάιμαν.
Υποστήριζαν ότι ο Ράιτ και ο Κλάιμαν είχαν δημιουργήσει μαζί το Bitcoin και από την «εξόρυξή» του έβγαλαν δισεκατομμύρια, τα οποία κράτησε όλα στην κατοχή του ο Ράιτ, όταν ο Κλάιμαν πέθανε.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ράιτ είναι ο νόμιμος κάτοχος 1,1 εκατ. Bitcoin (που σήμερα αξίζουν 54 δισ. δολάρια), ενώ θα πρέπει να καταβάλλει στην οικογένεια του πρώην συνεταίρου του μόλις 100 εκατ. δολάρια για πνευματικά δικαιώματα.
Η οικογένεια διεκδικούσε το ήμισυ της περιουσίας- δηλαδή 550.000 Bitcoin.
Ο Ράιτ υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση όχι μόνο τον δικαιώνει στη κόντρα με την οικογένεια Κλάιμαν, αλλά και ότι αποδεικνύει ότι αυτός είναι όντως ο δημιουργός του Bitcoin.
Ο Κρεγκ Ράιτ βρίσκεται πίσω από τη μυστηριώδη ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο.
Από το 2016 ισχυρίζεται ότι είναι ο άνθρωπος που είναι γνωστός στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως Σατόσι Νακαμότο, αλλά αυτό αμφισβητείται έντονα.
«Οι ένορκοι προφανώς διεπίστωσαν ότι είμαι ο δημιουργός, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να καταβάλω καμία αποζημίωση στην οικογένεια Κλάιμαν» είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «εκπλητικό αποτέλεσμα, που με κάνει να αισθάνομαι πλήρη δικαίωση».
Το 2008 κυκλοφόρησε η πρώτη «λευκή βίβλος» για το Bitcoin με την υπογραφή του Σατόσι Νακαμότο, ενώ στις 3 Ιανουαρίου 2009 δημιουργήθηκε το πρώτο block των 50 Βitcoin.
Ο Νακαμότο, που ήταν εκείνος που επινόησε επίσης την πρώτη
Το 2008 κυκλοφόρησε την λευκή βίβλο, μια μελέτη για το Bitcoin, ενώ στις 3 Ιανουάριο 2009 δημιούργησε και το πρώτο Block των 50 Bitcoin.
Ο Νακαμότο, που δημιούργησε και την πρώτη βάση δεδομένων Blockchain, έμεινε ενεργός στην ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος έως και τον Δεκέμβριο του 2010.
Κανείς έως τώρα δεν έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ο Νακαμότο.