Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξέμειναν από λεφτά οι τουρκικές κρατικές τράπεζες

Ξέμειναν από λεφτά οι τουρκικές κρατικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Τράπεζες,

Η Τουρκία εξετάζει μια νέα «ένεση» κεφαλαίου προς τις κρατικές τράπεζες, αλλά χρειάζονται επίσης ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου επισφαλούς χρέους, αφού οι δανειστές εξάντλησαν τους πόρους τους βοηθώντας τη μάχη της Άγκυρας ενάντια στην COVID-19, λένε ανώτεροι τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters.

Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πιο φειδωλές, οι κρατικές τράπεζες σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους πέρυσι, βοηθώντας την οικονομία των 720 δισεκατομμυρίων δολαρίων να αποφύγει τη συρρίκνωση και να ωθήσει μια ισχυρή ανάκαμψη που ενισχύθηκε από μια ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού.

Τώρα, οι Αρχές θέλουν οι δανειστές να είναι έτοιμοι για ακόμα μία έκρηξη πίστωσης αργότερα αυτό το έτος ή το επόμενο για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση από κατασκευαστές και άλλους δανειολήπτες, ανέφεραν οι έξι πηγές στο Reuters, ζητώντας την ανωνυμία.

Όμως, το εξαντλημένο κεφάλαιό τους απαιτεί αναζωογόννηση, ειδικά δεδομένου ότι χρειάζονται προβλέψεις, πριν από την προθεσμία του Σεπτεμβρίου, όταν τα περισσότερα δάνεια – συμπεριλαμβανομένων αυτών του τομέα υπηρεσιών που έχει πληγεί σοβαρά – θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL).

«Οι κρατικές τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια το προηγούμενο έτος χρηματοδοτώντας μεγάλα έργα.

»Υπήρξε υπερβολική χρήση πόρων και πρέπει να ενισχυθούν με κεφαλαιακή στήριξη», δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

«Καθώς ορισμένα προηγούμενα δάνεια έχουν αποπληρωθεί, θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω πιστωτικής ανάπτυξης για ορισμένους τομείς της οικονομίας τουλάχιστον για το επόμενο έτος», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

Οι τραπεζίτες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ωστόσο, ότι δεν έχει ληφθεί τελική κυβερνητική απόφαση σχετικά με την ένεση κεφαλαίου, ούτε έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τα απλήρωτα δάνεια επιπέδου 2 και τα NPL, τα περισσότερα από τα οποία περιμένουν εκκαθάριση από την νομισματική κρίση του 2018.

Η μεταφορά τους σε μία ή περισσότερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ή σε κάποια «κακή τράπεζα», παραμένει η κορυφαία επιλογή, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ένας αξιωματούχος του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών «βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι το ταμείο «είναι πάντα έτοιμο να στηρίξει τις τράπεζες εάν υπάρχει ανάγκη».

Το ταμείο χορήγησε 21 δισεκατομμύρια λίρες σε κεφάλαιο στις τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες στις αρχές του 2020, λίγο πριν ο δανεισμός τους αυξηθεί κατά 90%, συμπεριλαμβανομένων των δανείων χαμηλού επιτοκίου που αποσκοπούσαν στην ανακούφιση της επιδημίας.

Οι δημόσιοι δανειστές καταγράφουν απώλειες ελέω υψηλού κόστους και του επιτοκίου 19% της κεντρικής τράπεζας, το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που είναι σχεδόν το ίδιο υψηλός.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα κέρδη των δύο μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών ήταν στο «κόκκινο», ενώ οι μεγαλύτεροι ιδιωτικοί δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των Garanti Bank, Is Bank, Akbank, Yapi Kredi, ήταν στο όριο.

Το συνολικό κέρδος της Halkbank μειώθηκε κατά 93% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, ενώ η Vakifbank και η Ziraat Bank απώλεσαν 56% και 49% αντίστοιχα.

Χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια για να δημιουργήσουν περαιτέρω πιστωτική επέκταση αργότερα αυτό το έτος ή το επόμενο, δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης.

«Δεν πρόκειται για θέμα κεφαλαιακής επάρκειας ή ανάγκες ρευστότητας.

»Είναι θέμα της ικανότητάς τους να ενισχύουν νέα δάνεια για ανάπτυξη.

»Γι ‘αυτό οι κρατικές τράπεζες χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση κεφαλαίου», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Ένας δεύτερος ανώτερος τραπεζίτης είπε στο Reuters:

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου».

Σχετικά άρθρα