Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σε σταθερή την προοπτική της ελληνικής οικονομίας – Ύφεση 8,1%

Ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σε σταθερή την προοπτική της ελληνικής οικονομίας – Ύφεση 8,1%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch,

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την προοπτική (outlook) της ελληνικής οικονομίας, από θετική σε σταθερή, αλλά διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ».

O Fitch σημειώνει ότι αυτή η αναθεώρηση της προοπτικής αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η κρίση του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημοσιονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 8,1% φέτος, αντικατοπτρίζοντας τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την παγκόσμια ύφεση και την απότομη πτώση του τουρισμού.

Ο Fitch σημειώνει ότι ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε κάποια ανάκαμψη στη δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο το 2020 και το 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 να φτάνει το 5,1%», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά σημειώνει την υψηλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο την εκτίμηση για την ύφεση όσο και για την επακόλουθη ανάπτυξη.

«Παρατεταμένες περίοδοι καραντίνας ή ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη ύφεση το 2020 και πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021», επισημαίνει ο Fitch.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ του 2019 θα ανατραπεί σε έλλειμμα 7,4% φέτος και περίπου 4,6% του ΑΕΠ το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Fitch σημειώνει ότι αυτό υποχώρησε στο 176,6% του ΑΕΠ το 2019 αλλά εκτιμάται ότι στα τέλη του 2020 θα ανέβει στο 194,8 του ΑΕΠ και το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%.

Αυτή η εκτίμηση είναι με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο το μαξιλάρι ρευστότητας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Σχετικά άρθρα