Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται, ακούγονται και φημολογούνται, αναφορικά με μια οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη της λόγω της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού, ο οικονομολόγος Χάρης Σαμάρας* έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:
«1. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί! Όπως δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα σεντ στην τελευταία κρίση.
»Αυτό είναι ένας μύθος που (εσκεμμένα πρόβαλαν Γερμανοί και άλλοι πολιτικοί για εσωτερική κυρίως κατανάλωση) παραδέχθηκαν και σε συνεντεύξεις τους διάφοροι, όπως οι Juncker και Dijsselbloem.
»Αντίθετα, κάθε σεντ που δινόταν ως «βοήθεια» περιείχε καθαρό κέρδος για την Γερμανία.
»2. Η κατά την διάρκεια και μετά την τελευταία κρίση οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ, είναι αυτή που βόλευε την κ. Μέρκελ και τους ομοίους της.
»Μια πολιτική που ξεγύμνωσε την ΕΕ από χρηματοοικονομικά εργαλεία, ανίκανη στην κυριολεξία να αντιμετωπίσει εξωγενείς και μη κινδύνους.
»Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κορονοϊός μόνο επιτάχυνε την κατρακύλα!
»Παράλληλα, αυτή η δια πυρός και σιδήρου πολιτική που υιοθετήθηκε και στην οποία προαναφέρθηκα, υποχρέωσε, υποχρέωνε και υποχρεώνει τα φτωχότερα και μικρότερα κράτη μέλη να είναι εξαρτώμενα από τα άλλα μεγαλύτερα και πλουσιότερα όπως είναι η Γερμανία.
»3. Το ερώτημα περί «ηθικής ορθότητας» για την στάση και θέση της κ. Μέρκελ και των όμοιων της σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση είναι «δευτερεύον» θέμα.
»Εδώ πρόκειται για εγκληματική πράξη! Τι άλλο μπορεί να είναι όταν οι διάφορες πολιτικές της ΕΕ εφαρμόζονται υπό μορφή καταπίεσης και απειλής;
»4. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη, εκτός Γερμανίας και Ολλανδίας (υπάρχει ακόμη ένα άλλο το οποίο παίζει διπλό παιχνίδι για άλλους λόγους, αλλά θα προτιμούσα πρώτα να βεβαιωθώ πριν το αναφέρω), δεν επαιτούν, δεν ζητιανεύουν.
»Απαιτούν να εφαρμοστούν οι αρχές της ΕΕ.
»Μιας Ένωσης που κατάντησε να είναι στο έρμαιο των συμφερόντων τριών μόνον χωρών και των μεταξύ των παιχνιδιών.
»Κλείνοντας, αλλά όχι αντιφάσκοντας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι και θεμελιώδεις και υπαρξιακές.
»Όμως, οι κατά καιρούς και μόνιμες τα τελευταία χρόνια φωνές που διατυπώνονται για έξοδο από την ΕΕ είναι πρώιμες και θα παραμένουν μόνο ως συνθήματα εκτός αν υπάρξει συγκεκριμένο εναλλακτικό «Σύμφωνο» που να μην καταλήξει σε «Σύμφωνο Αυτοκτονίας».
»Μικρότερες χώρες, όσο πλούσιες και να είναι, είναι αδύνατον να επιβιώσουν την σήμερον ημέρα από μόνες τους.
»Σημείωση: Ούτε η ισχυρή Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μόνη της!».