Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον πλανήτη χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι αλλεπάλληλες καραντίνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ωθούν τις επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις.
Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανακόψουν αυτό το τσουνάμι, εγείροντας φόβους για δεκάδες εκατομμύρια ανέργους φέτος.
Οι οικονομίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς.
Την ίδια ώρα, τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την αρχική άμεση επίπτωση των shutdown στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αρχική άμεση επίπτωση των shutdown μπορεί να είναι μια μείωση του επιπέδου της παραγωγής από ένα πέμπτο μέχρι ένα τέταρτο σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται δυνητικά κατά περίπου ένα τρίτο.
Τονίζει, δε, πως αυτή είναι μόνο η αρχική επίπτωση στο επίπεδο της παραγωγής και η επίπτωση για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του μεγέθους και της διάρκειας των εθνικών shutdowns, την έκταση της μειωμένης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Πάντως, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως η επίπτωση των shutdown θα αποδυναμώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.