Ένα χρόνο μετά τη νομισματική κρίση, οι άνεργοι νέοι της Τουρκίας ακόμη δεν μπορούν να ονειρευτούν.
Το σχόλιο αυτό έρχεται από το Reuters, το οποίο θυμίζει ότι μπορεί το νόμισμα να μην βιώνει το περσινό σφυροκόπημα, αλλά η τουρκική οικονομία είναι σε ύφεση και το ποσοστό της ανεργίας κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Πώς έφτασε στο σημείο αυτό;
Ύστερα από χρόνια μεγάλων έργων υποδομών, που χρηματοδοτούνταν με φθηνές ξένες πιστώσεις οι οποίες τελικά και έκαψαν την Τουρκία, όταν η λίρα κατέρρευσε.
Μεταξύ αυτών και το νέο αροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το οποίο η Άγκυρα κομπάζει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε όρους χωρητικότητας.
Το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς ύστερα από πολυετή δυναμική ανάπτυξη και αρκετοί οικονομολόγοι ότι θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης για το σύνολο του 2019 πυροδοτώντας παρατεταμένη υψηλή ανεργία.
Αυτή σε συνδυασμό με την χαμηλή παραγωγικότητα θα μπρούσε να ρίξει βαριά σκιά και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν εντείνει την δυσφορία απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και οδήγησαν στις πρόσφατες επώδυνες ήττες των τοπικών εκλογών.
Ο αριθμός των ανέργων στην Τουρκία υπερβαίνει πια τα 4,5 εκατομμύρια, με το ποσοστό να κινείται πάνω από το 14%, πολύ κοντά στης Ισπανίας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά της Ελλάδας.
Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, όπως κίνητρα για προσλήψεις.
Ωστόσο η αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 26% που είχε αποφασιστεί λίγους μήνες νωρίτερα δεν βοήθησε την κατάσταση.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία θα ανακάμψει στο υπόλοιπο του έτους και το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει κοτνά στο 12%.
Αλλά πολλοί οικονομολόγοι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι.
Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο έτος, με την τουρκική πλευρά να βλέπει ανάπτυξη 3,5% και τον ΟΟΣΑ να ρίχνει τον πήχη στο 1,6%- και αυτό εφόσον δεν επιδεινωθούν οι σχέσεις της χώρας με τη Δύση.