Στις 15 Μαΐου ξεκινά και επίσημα ο διάλογος Αθήνας-Σκοπίων για τα μακεδονικά εμπορικά σήματα με τις επιτροπές των δύο πλευρών να συνεδριάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, κατά τη διάρκεια της 44ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) θα υπάρξει σε λίγες μέρες ένας επιχειρηματικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
Σε αυτόν έχουν προσκληθεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία καλύπτει όλα τα επιμελητήρια, ο ΣΒΒΕ, ο ΣΕΒΕ και όλοι αυτοί θα συντονίσουν τις επιχειρηματικές επαφές.
Στην ελληνική ομάδα θα συμμετάσχει και νομικός ειδικός στα εμπορικά σήματα από τη Θεσσαλονίκη.
Αντίστοιχα θα λάβουν μέρος και φορείς και επιμελητήρια από τη Βόρεια Μακεδονία.
Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού διαλόγου οι δύο πλευρές θα εντοπίσουν τα προβλήματα και θα εξετάσουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις.
Αμέσως μετά αυτές θα εξεταστούν από την ομάδα ειδικών και των δύο πλευρών έτσι ώστε να είναι συμβατές με το εθιμικό Δίκαιο, το ευρωπαϊκό και το διεθνές.
«Ο διάλογος θα ξεκινήσει άμεσα και η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 15η Μαΐου.
»Οι συναντήσεις θα είναι back to back», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μπράχος και πρόσθεσε:
«Εντύπωσή μου προσωπική από την επίσκεψή μου στα Σκόπια πρόσφατα είναι ότι υπάρχει καλή διάθεση και από τους επιχειρηματικούς φορείς στα Σκόπια.
»Καταλαβαίνω το συναισθηματικό ζήτημα που υπάρχει στη Μακεδονία.
»Πολλοί έρχονται από την Αθήνα και λένε διάφορα με την απόσταση την τεχνοκρατική που πολλές φορές μπορεί να ενοχλούν.
»Νομίζω ότι όταν έρθουν οι φορείς face to face όλα αυτά τα προβλήματα θα αμβλυνθούν. Ειλικρινά σας λέω ότι τα προβλήματα είναι περιορισμένα».
Ο κ. Μπράχος επανέλαβε ότι μόλις εννέα είναι οι περιπτώσεις ελληνικών εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία» τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε περίπτωση που αντίστοιχες του εξωτερικού εγείρουν αξιώσεις, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφερόμενος στο θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας, την οποία εξήγγειλε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί με 198 εκατ. ευρώ και ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι.