Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις αγορές για 10ετές ομόλογο η Ελλάδα μετά από 9 χρόνια – «Ράλι» στις αποδόσεις

Στις αγορές για 10ετές ομόλογο η Ελλάδα μετά από 9 χρόνια – «Ράλι» στις αποδόσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Ελληνικά Ομόλογα, Οίκος Moody’s, Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου,

Σε χαμηλό 12ετίας και με πιέσεις για ακόμη χαμηλότερες τιμές κινούνται οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας, λίγο πριν ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους ανακοινώσει την επίσημη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος με έκδοση 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2010, όπου το ομόλογο είχε διαμορφωθεί στο δυσθεώρατο 6,39% ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο στα μνημόνια.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τρίτη. σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΔΔΗΧ.

Μετά την διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s την Παρασκευή, σημειώνεται ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις, ενώ προεξοφλείται μεγάλο ενδιαφέρον για το υπό έκδοση 9ετές ομόλογο από θεσμικούς επενδυτές στις αγορές χρήματος.

Ο Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B1 από B3, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622% νωρίς σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

«Η κίνηση από τον Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με την μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank.

«Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές», δήλωσε.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αυτή την εβδομάδα, με αναλυτές της Commerzbank επίσης να υποστηρίζουν ότι αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη αυτή την εβδομάδα.

Οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θετική εξέλιξη, δεδομένου του πολύ υψηλού χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%.

Σχετικά άρθρα