Το Κατάρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εγκαταλείψει τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, γνωστού ως ΟΠΕΚ, τονίζοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει τη θέση του ως του κορυφαίου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο και γενικά ως «αξιόπιστου ενεργειακού προμηθευτή παγκοσμίως».
Το πλούσιο εμιράτο, που σήμερα βρίσκεται υπό αποκλεισμό από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάζει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια σε 110 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ είναι ένα πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο εσωτερικό του οργανισμού.
Επίσης, αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων καυσίμων εντείνεται καθώς οι μεγάλες οικονομίες επιδιώκουν να μεταβούν μακριά από τον άνθρακα.
Έως και το 1992, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είχαν εδαφικές διαφορές. Η μετάβαση του Κατάρ από το πετρέλαιο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο τη δεκαετία του ’90 οφειλόταν στην επιθυμία του να βγει από τη γεωπολιτική σκιά της Σαουδικής Αραβίας, και ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τη δική του οικονομία.
Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν πιέσει το Κατάρ να διατηρήσει τη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο.
Ωστόσο, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου καθίστανται πιο ανταγωνιστικές και οι ευέλικτες τιμολογήσεις είναι πλέον επιτακτικές για την αύξηση του μεριδίου αγοράς του καυσίμου, η τιμολόγηση με βάση το πετρέλαιο δεν είναι πλέον βολική, ιδιαίτερα λόγω των άφθονων εξαγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και των ολοένα και πιο φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η έξοδος από τον ΟΠΕΚ θα διευκολύνει το Κατάρ σε αυτόν τον τομέα.
Η απόσυρση του Κατάρ έρχεται μετά με τις καταγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο ΟΠΕΚ ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου εις βάρος της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα των αναδυόμενων αγορών.
Με την έξοδο από τον ΟΠΕΚ, το Κατάρ διασφαλίζει ότι θα διατηρήσει ηγετική θέση ως προμηθευτής ενέργειας χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, ενώ θα αποφύγει αρνητικές συνέπειες ή κυρώσεις από την αμερικανική ηγεσία.