Οποιαδήποτε μορφή του Brexit θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε χειρότερη κατάσταση. Το σχέδιο ωστόσο της Τερέζα Μέι είναι το καλύτερο δυνατό, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο BBC σήμερα Τετάρτη, λίγο προτού ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Αγγλίας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit.
Από την ανάλυση της βρετανικής κυβέρνησης προκύπτει μία «μικρή συρρίκνωση» της οικονομίας, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι το σχέδιο της Μέι θα έχει επίσης «πολιτικά προνόμια» για τη χώρα.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Daily Telegraph», η έκθεση της κυβέρνησης θα δείξει ότι σε ένα σενάριο που μοιάζει με το σχέδιο της Μέι, το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας θα είναι κατά 1-2% μικρότερο σε 15 χρόνια συγκριτικά με το εάν η χώρα παρέμενε στην Ε.Ε. Αλλά θα είναι κατά 7,6% μικρότερο εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Στις 11 Δεκεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας που υπέγραψε η Βρετανίδα πρωθυπουργών με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Εάν η συμφωνία καταψηφιστεί, το οποίο είναι αρκετά πιθανό καθώς εναντιώνονται σε αυτήν τόσο οι Εργατικοί όσο και αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) το οποίο στηρίζει τη Μέι, τότε η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. είναι μονόδρομος, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς οι Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χάμοντ επέμεινε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν κινδυνολογεί. «Θα βγούμε εκεί έξω και θα πουλήσουμε τη συμφωνία», τόνισε μιλώντας στο BBC.
Ακόμη και στο σενάριο που η συμφωνία δεν θα περάσει από τη βουλή, πρόσθεσε ο Χάμοντ, το υπουργικό συμβούλιο θα καθήσει και θα αναζητήσει «τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει».
Εκτός από την έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, η Τράπεζα της Αγγλίας θα δημοσιοποιήσει επίσης την αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα επιτόκια και στην εποπτεία του τραπεζικού κλάδου τα διάφορα σενάρια για το Brexit.
Θα δημοσιοποιήσει ακόμη την τακτική Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής του 2018 στις βρετανικές τράπεζες.