H τουρκική λίρα επέστρεψε και πάλι στο “κόκκινο”, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι μόνο μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορέσει να βάλει “στοπ” στον μονόδρομο – πλέον – της πτώσης της.
Η επιστροφή των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα – οι οποίες ουσιαστικά δεν έφυγαν ποτέ παρά τα μικρά εφήμερα διαλείμματα – οφείλονται στις ανησυχίες σχετικά με τον κυβερνητικό χειρισμό της οικονομίας καθώς και στη ρήξη των σχέσεων με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν μέρος της προσπάθειας πραξικοπήματος της χώρας το 2016.
Η λίρα υποχωρεί σχεδόν 1%, φθάνοντας στο 5,2830 έναντι του δολαρίου, ενώ νέο κύμα πιέσεων σημειώνεται τόσο στα κρατικά ομόλογα (σε όρους δολαρίου) όσο και τα τραπεζικά ομόλογα. Νέα άνοδος σημειώνεται και στα CDS της χώρας.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ”, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, Guillaume Tresca.
“Οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να αφήσει ελεύθερο των Αμερικανό πάστορα θα είναι αρκετή για να βοηθήσει κάπως τη λίρα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι βραχυπρόθεσμη”, προσθέτει, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός, η υπερθέρμανση της οικονομίας και τα αδύναμα θεσμικά όργανα παραμένουν η βασική ανησυχία.
Οι δείκτες μεταβλητότητας της λίρας επέστρεψαν σήμερα Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών σημειώνουν νέα πτώση.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να δουν όλο το πλεόνασμα κεφαλαίου τους να χάνεται εάν η λίρα υποχωρήσει στο 7,1 έναντι του δολαρίου.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης, εάν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Investec Asset Management.
“Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια στο 23% τουλάχιστον”, όπως σημειώνει, “διαφορετικά η λίρα δεν πρόκειται να ανακάμψει”.
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν προχώρησε σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία της συνεδρίαση, διατηρώντας τα στο 17,75%.
Σύμφωνα με πρόσφατο note της Capital Economics, αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση.