Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Λύση για τις επιχειρήσεις η διαμεσολάβηση

Μίχαλος: Λύση για τις επιχειρήσεις η διαμεσολάβηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντίνος Μίχαλος,

«Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραμένει δύσβατο αλλά και χρονοβόρο δίνει ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Είναι μία εναλλακτική μέθοδος με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη, μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας και σε ουδέτερο τόπο, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου της επιλογής τους, τον διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους μέσω μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντά τους”.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό το Επιμελητήριο ανέλαβε να παρέχει αυτήν την υπηρεσία στα μέλη του, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός εξειδικευμένου φορέα.

Σήμερα, το ΕΒΕΑ και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαιτησιών και το Κέντρο Διαμεσολάβησης του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του ΕΒΕΑ και με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών – Διαιτησία και Διαμεσολάβηση στην υπηρεσία του επιχειρηματία πολίτη».

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ενώ βασικοί εισηγητές ήταν ο κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, Δικηγόρος, Διαιτητής, Πρόεδρος του ΣΔΕΕ, ο κ. Σταύρος Βαρδαλάς, Δικηγόρος, Διαιτητής, Νομικός Σύμβουλος ΕΒΕΑ, η κα. Αλεξία Κουκκούλλή, Δικηγόρος, Διαιτητής, Διαμεσολαβήτρια, η κα. Σταυρούλα Μοσχίδου, Δικηγόρος, Διαιτητής, Διαμεσολαβήτρια και η κα. Πολυξένη Τσιτσώνη, Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα ήταν: «Διαιτησία – Θεσμική Διαιτησία ΕΒΕΑ – Διαιτητική Ρήτρα», «Τραπεζικές Διαφορές», Πνευματική, Βιομηχανική Ιδιοκτησία, Εμπορικά Σήματα», ενώ πραγματοποιήθηκαν και ανοιχτές συναντήσεις με Διαιτητές και Πιστοποιημένους Διαμεσολαβητές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η υπεύθυνη ενημερωτικών δράσεων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα. Χριστίνα Καραϊτίδη.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην ημερίδα αυτή που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct.

Στόχος της είναι να ενημερώσει έγκυρα και διεξοδικά τις επιχειρήσεις μέλη μας, για τους Εναλλακτικούς Τρόπους Επίλυσης Διαφορών.

Όπως γνωρίζετε, το ΕΒΕΑ έχει ιδρύσει από το 2013 το Κέντρο Διαμεσολάβησης, το οποίο έχει ως αποστολή του την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη του, αλλά και στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας.

Είχαμε αναδείξει και στο παρελθόν επανειλημμένα την ανάγκη σύγχρονων και λειτουργικών θεσμών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη αυτών των θεσμών, αποτελεί τη μόνη επιλογή απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραμένει δύσβατο για τις επιχειρήσεις. Ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό νόμων, συχνά διφορούμενων και αλληλοαναιρούμενων, από πολλαπλές επικαλύψεις και από υψηλό βαθμό ασάφειας και πολυπλοκότητας.

Τις συνέπειες τις γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εμπλακεί σε δικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών: καθυστερήσεις, αβεβαιότητα και βεβαίως υψηλό κόστος – τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα.

Η Διαμεσολάβηση, μπορεί σε αυτό το πρόβλημα να δώσει λύσεις. Είναι μια εναλλακτική μέθοδος, με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας και σε ουδέτερο τόπο, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου επιλογής τους, τον διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους μέσω μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντά τους.

Γι’ αυτό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία να παρέχουμε αυτή την υπηρεσία στα μέλη μας, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός εξειδικευμένου φορέα.

Η ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και ευρύτερα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες επιτρέπουν στον επιχειρηματία, στον επενδυτή, να προχωρήσει τη δραστηριότητά του και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Στο Κέντρο Διαμεσολάβησης του ΕΒΕΑ, τα μέλη μας μπορούν να αναζητούν υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από την αρχική πληροφόρηση και καθοδήγηση, μέχρι την επιλογή διαμεσολαβητών και τη διαχείριση των οικονομικών.

Στόχος μας, ωστόσο, είναι η διαρκής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός αυτών των υπηρεσιών, ώστε ανταποκρίνονται σε όλο και πιο υψηλές απαιτήσεις διαιτησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη καταρτίσει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με Επιμελητήρια και άλλους παρεμφερείς φορείς του εξωτερικού – όπως για παράδειγμα με τη Βουλγαρία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ενίσχυση των σχέσεων και η διευκόλυνση διμερών συνεργασιών. Και βεβαίως είναι η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν εξωστρεφή δραστηριότητα.

Θα επαναλάβω ότι η ανάπτυξη του θεσμού της διαμεσολάβησης δεν αναιρεί την ανάγκη για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, τόσο με στόχο την επίσπευση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, όσο και – κυρίως – την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου.

Και προς αυτές τις κατευθύνσεις εξακολουθούμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε.

Ωστόσο, η εναλλακτική επίλυση διαφορών μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και επενδύουμε στη συστηματική ενημέρωση των μελών μας, μέσα από την έκδοση τακτικού newsletter δραστηριότητες – και βεβαίως με δραστηριότητες όπως η σημερινή ημερίδα και τα workshops τα οποία ακολουθούν.

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και ελπίζω ότι τα όσα θα ακούσετε και θα συζητήσετε στη συνέχεια με τους εισηγητές μας, θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες της διαμεσολάβησης με τον καλύτερο τρόπο».

Σχετικά άρθρα