Στις δικαστικές και φορολογικές θα δοθούν και οι νέες πληροφορίες από τα Paradise Papers που θα ενοποιηθούν με αυτά προηγούμενων λιστών και αποκαλύψεων, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Κώστας Χρήστου στο Κόκκινο.
Η κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις όπως η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχει ήδη αποφέρει έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ.
«Πέρα από «φορολογικοί παράδεισοι» οι συγκεκριμένες επικράτειες τηρούν και την εχεμύθεια, άρα είτε για απλή φοροαποφυγή είτε επειδή υποθάλπουν εγκληματικές δραστηριότητες δεν επιτρέπουν τον αστικό έλεγχο και την αποκάλυψη όλων αυτών των εισοδημάτων», είπε ο κ. Χρήστου, για να προσθέσει ότι «συμπτωματικά, η αποκάλυψη των Paradise Papers ήρθε ενώ ολοκληρώνεται το πόρισμα της εξεταστικής στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Panama Papers … Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνογνωσία για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «σαν Γενική Γραμματεία προσπαθούμε να εξασφαλιστεί ο σωστός συντονισμός ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να διοχετευθούν στην φορολογική διοίκηση για να προγραμματίσει τους ελέγχους, αλλά και στους οικονομικούς εισαγγελείς που έχουν την σχετική αρμοδιότητα των συγκεκριμένων ελέγχων.
Τα στοιχεία των Panama Papers (της προηγούμενης μαζικής αποκάλυψης εγγράφων και πληροφοριών) έχουν ενοποιηθεί με τις άλλες βάσεις δεδομένων, καθώς άνθρωποι και εταιρείες που εμπλέκονται είναι «συνήθεις ύποπτοι», όπως είπε ο κ. Χρήστου, «τα ίδια ονόματα παρουσιάζονται και σε άλλες λίστες που είχαμε στο παρελθόν … οι νέες πληροφορίες συνδυάζονται με ό,τι προηγούμενο έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και οι εισαγγελικές αρχές».
Η διαδικασία εξέτασης των στοιχείων από τις λίστες και τα έγγραφα είναι σε εξέλιξη, ο σκοπός είναι να ενοποιηθούν, τόνισε ο κ. Χρήστου, προσθέτοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι εμφανείς από τα αποτελέσματα κινήσεων όπως με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
«Τα νούμερα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ οι φόροι που εισπράχθηκαν και είναι σε εξέλιξη η παράταση».
Χρειάζονται θεσμικές και πολιτικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
«Στον επιχειρησιακό τομέα έχει αναπτυχθεί μία σημαντική τεχνογνωσία, αλλά αναδεικνύεται και το θεσμικό και πολιτικό ζήτημα», είπε επίσης ο κ. Χρήστου.
Σε θεσμικό επίπεδο, «πρέπει να σκεφτούμε ότι πίσω από την διαρροή βρίσκεται ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όπως στα LuxLeaks, τα Panama Papers .
Κάποιος που ήταν υπάλληλος σε αυτές τις εταιρείες και αποφάσισε να διοχετεύσει αυτά τα στοιχεία.
Αναδεικνύεται το θέμα του πώς εμείς θα προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους whistle-blowers”.
Επίσης, «το ζήτημα της ευθύνης των νομικών προσώπων, ποια είναι η ευθύνη, οι διοικητικές κυρώσεις σε βάρος νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις».
«Παρότι από το 2007 που ξεκίνησε η κρίση στην Ευρώπη έχουν περάσει δέκα χρόνια, βλέπουμε ότι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν την ίδια πρακτική, είναι τρομακτικό.
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις πολιτικές, το ζήτημα είναι κυρίως ευρωπαϊκό και η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις.
Δεν γίνεται να μένουν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις, να πληρώνουν φόρο μόνο 1% επί των κερδών.
Η Ευρώπη χάνει ετησίως 200 δισ. ευρώ από τέτοιες δραστηριότητες», κατέληξε.