Στην τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων για την υλοποίηση μεσαίας κατηγορίας επενδύσεων στη χώρα μας αποσκοπεί η ημερίδα με τίτλο «1st GREEK INVESTMENT FORUM» που θα διεξαχθεί, στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, στο Σιάν, που αποτελεί και την πύλη των κινεζικών προϊόντων που ταξιδεύουν μέσω της ξηράς για την Δύση.
Οι επιχειρηματικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ημερίδας θα αποτελέσουν την αρχή για την επίσκεψη Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, μετά από έξι μήνες, στο πλαίσιο μίας δυναμικής συζήτησης για επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν κινέζικα κεφάλαια στην Ελλάδα.
«Τους πρώτους εννιά μήνες του 2017 οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό, σε μη οικονομικούς τομείς, ήταν 78 δισ. δολάρια σε 5.159 επιχειρήσεις από 154 χώρες. Μέσος όρος κάθε επένδυσης 15 εκατ. δολάρια.
Στην Ελλάδα κατευθύνθηκε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό αυτών των επενδύσεων, απόδειξη ότι τα περιθώρια είναι τεράστια για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φλωράς, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση διεξάγεται -από ελληνικής πλευράς – από την BELT AND ROAD ASSOCIATES, από κοινού με την με την China Association for International Economic Cooperation (CAFIEC), έναν οργανισμό του υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και με την κυβέρνηση του Σιάν.
Η CAFIEC, υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ειδικεύεται στις επενδύσεις στο εξωτερικό και τα 1.000 και επιπλέον μέλη της επενδύουν συστηματικά στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού.
Έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων. Πρόσφατα έχει οργανώσει ανάλογες συναντήσεις Κινέζων επενδυτών σε Καναδά, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Αίγυπτο, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Μαλδίβες, Περού, Χιλή, Βραζιλία, Μεξικό και Γουινέα.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν κυβερνητικά στελέχη και από τις δύο χώρες αλλά και 200-250 εκπρόσωποι επενδυτικών επιχειρήσεων της Κίνας που επενδύουν συστηματικά στο εξωτερικό.
Γι’ αυτό και από τους διοργανωτές σημειώνεται με έμφαση ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διεξαχθούν σειρά από ομιλίες αναφορικά με την Ελλάδα ως τόπο επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και σειρά παρουσιάσεων κλάδων της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές όπως:
– Ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιας Περιουσίας
– Τουρισμός και αγορά Ακινήτων
– Υποδομές, Ενέργεια, Ορυκτός Πλούτος
– Τραπεζικός Τομέας
– Μεταφορές και Logistics
– Φαρμακευτική Βιομηχανία
– Αγροδιατροφικός Τομέας
– Πρόγραμμα παροχής άδειας παραμονής GOLDEN VISA
– Καινοτομία, Τεχνολογία, Ηλεκτρονικό Εμπόριο
– Παρουσίαση Ελληνικού Χρηματιστηρίου και επιλεγμένων Εισηγμένων εταιρειών
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον επίσημα την Πύλη Εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού, ενώ Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν τον Μάιο του 2017 τριετές action plan με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Οι ενέργειες των τελευταίων δύο ετών ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την αύξηση των διμερών οικονομικών σχέσεων ενώ, επιπρόσθετα, η πρωτοβουλία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας One Belt One Road, γνωστή και ως Δρόμος Του Μεταξιού, που αφορά στην επένδυση 150 δισ. δολαρίων ετησίως στο εξωτερικό για τα επόμενα πέντε χρόνια στις 65 χώρες του Δρόμου του Μεταξιού δίνει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Το Σιάν, αδελφή πόλη με την Αθήνα και την Καλαμάτα
Η πόλη του Σιάν, πρωτεύουσα της Επαρχίας Σαανσί, είναι μία από τις τέσσερις αρχαίες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου.
Την επισκέπτονται περίπου 100 εκατ. τουρίστες ετησίως για να δουν τα διάσημα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, ανάμεσα στα οποία οι Πήλινοι Στρατιώτες και ‘Αλογα, το Τείχος της Πόλης κλπ.
Είναι η κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού με 3.100 χρόνια ιστορίας και πρωτεύουσα 13 δυναστειών για 1.100 χρόνια.
Σήμερα αποτελεί και σημαντική βάση για την επιστημονική έρευνα της Κίνας και είναι η πόλη με τα περισσότερα πανεπιστήμια μετά το Πεκίνο, ενώ έχει σημαντικά επιτεύγματα στην αμυντική βιομηχανία και στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.
Το 2009, στο Guanzhong-Tianshui Economic Zone Development Plan, που δημοσιεύθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, το Σιάν αναγνωρίσθηκε ως η «τρίτη διεθνής Μητρόπολη» μετά το Πεκίνο και την Σαγκάη, ενώ τον Μάρτιο του 2015, στο Action Plan της National Development and Reform Commission ονομάστηκε επισήμως το εναρκτήριο σημείο του Δρόμου του Μεταξιού, λόγω της θέσης της στο κέντρο της Κίνας.
Με πληθυσμό σχεδόν 10.000.000 κατοίκων, η πόλη του Σιάν είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας. Οι δεσμοί της με την Ελλάδα στενοί, καθώς είναι αδελφή πόλη με την Αθήνα και την Καλαμάτα.
Η Επαρχία Σαανσί, εκτός από την ιστορικότερη επαρχία της Κίνας, είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικά περιοχές. Με ετήσιο ΑΕΠ σχεδόν 280 δισ. δολαρίων, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το ΑΕΠ του Πεκίνου (330 δισ. δολάρια) και της Σαγκάης (360 δισ. δολάρια).
Στο Σιάν έχει κατασκευαστεί το Xi’an International Trade and Logistics Park, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο «εσωτερικό λιμάνι» της Κίνας, με τον κωδικό CNXAG.
Εκμεταλλευόμενοι το στρατηγικό σημείο στο κέντρο της Κίνας και το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες πόλεις της Κίνας βρίσκονται στα ανατολικά του Σιάν, το CNXAG αποτελεί την πύλη για τη Δύση των κινεζικών προϊόντων που ταξιδεύουν μέσω της ξηράς.
Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την εταιρεία BELT AND ROAD ASSOCIATES LIMITED, MANAGINGPARTNER, Μαγνησίας 101 Διόνυσος Αττικής, email: gfloras@beltandroadassociates.com, skype: gfloras1 WeChat ID: gfloras
tel. +306974910050 , www.beltandroadassociates.com.