Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καλοβλέπουν Ελλάδα 63 επενδυτές – Με… 4 τρισ. δολάρια συναντήθηκε ο Παπαδημητρίου

Καλοβλέπουν Ελλάδα 63 επενδυτές – Με… 4 τρισ. δολάρια συναντήθηκε ο Παπαδημητρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημητρίου, Επενδυτικό Σχήμα, Οικονομική Ανάπτυξη, Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,

Πάνω από 60 επενδυτές, που διαχειρίζονται συνολικά περίπου 4 τρισ. δολάρια, θα δει έως σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στο roadshow που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και συμμετείχαν πάνω από 30 ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πηγές της “Α”, οι επενδυτές έδειξαν να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει σχετικά με τη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ έδειξαν θετικό ενδιαφέρον για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, καθώς σε αυτό το μέγεθος αποτυπώνεται η σταθεροποίηση της οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105.5, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά επενδυτές που έχουν ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας και θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλους τομείς αιχμής, π.χ. logistics, διαφορετικούς τομείς του τουρισμού όπως ο ιατρικός ή ο ιαματικός, αλλά και ο θρησκευτικός τουρισμός, η αγροτοδιατροφή, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, όπως και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, έχουν καταλάβει ότι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται ίσως να μην υπάρχουν τα επόμενα χρόνια (…) πιστεύω ότι θα έχουμε τεράστια κίνηση προς τις επενδύσεις» όπως εκτίμησε.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν για «ακόμη δύο ημέρες (σ.σ.: Πέμπτη και Παρασκευή), σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) με 23 καινούργιους επενδυτές, ενώ αύριο Παρασκευή με άλλους 11. Όλοι μαζί, 62-63 επενδυτικά σχήματα», τα οποία διαχειρίζονται συνολικά περίπου 4 τρισ. δολάρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός εκτίμησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται υπενθυμίζοντας ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους ήταν της τάξης του 170% το 2015 και 185% το πρώτο εξάμηνο του 2016, από τα 800 εκατ. ευρώ στα 2,1 δισ. ευρώ.

«Η διαφορά είναι τεράστια και το ενδιαφέρον που έχουμε δει εδώ στο Λονδίνο, όπως και στις ΗΠΑ στο προηγούμενο ταξίδι, μας επιτρέπει να είμαστε πεπεισμένοι πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα βάλουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης».

1,4 δισ. στο “μαξιλάρι”

Μία από τις πιο βασικές ερωτήσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι των funds στις επαφές με τα στελέχη του υπουργείου είναι το «πότε θα ξαναβγείτε στις αγορές;» συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Βλέπουμε ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

«Όταν θα ξαναβγούμε στις αγορές, στις αρχές του 2018, δεν θα έχουμε πρόβλημα να τοποθετηθούν αυτά τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών», όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 12-14 δισ. ευρώ έως το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να βγει ομαλά στις αγορές, ο κ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι «ήδη έχουμε 1,4 δισ. ευρώ, που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο ‘μαξιλάρι’ αυτό… ήταν από την προηγούμενη έκδοση των ομολόγων, που ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ ενώ χρειαστήκαμε μόνο 1,6 δισ. ευρώ».

Σχετικά άρθρα