Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι με τη συμφωνία αυτή θα επέλθει ηρεμία στην ελληνική αγορά και ελπίζουμε μέρος της δόσης να κατευθυνθεί προς τον ιδιωτικό τομέα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Η συμφωνία δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εξοβελίζει κάθε κίνδυνο νέας αναταραχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να αποτάξει τα δεινά που επιφέρουν τα μνημόνια και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.
Πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία και να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι.
Με την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και αποπληρώνονται τα χρέη μας προς τους δανειστές και περισσεύει ένα σημαντικότατο ποσό της τάξεως του 1,6 δισ. που πρέπει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, να διατεθεί στην αγορά, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και να παράξει πλούτο.
Τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο καλόπιστου διαλόγου, αρχικά μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των θεσμών, για να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.
Με δεδομένη, λοιπόν, τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.
Δεν είναι το ζητούμενο να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές και να βρει δανεικά, αλλά να παράγει πλούτο και να καταναλώνει αυτά που παράγει. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε εμείς τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται για να αποκατασταθεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
Οι ρίζες της κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούμε να βιώνουμε βρίσκονται και στις δομικές αδυναμίες της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην πολιτική κουλτούρα η οποία τις εξέθρεψε.
Αυτά πρέπει να διορθώσουμε και η έξοδος από την κρίση θα αποτελέσει έναν εφικτό στόχο».