Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από την κρησάρα του Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Από την κρησάρα του Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βρυξέλλες, Προαπαιτούμενα Μέτρα,

Στο μικροσκόπιο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες μπαίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για το κλείσιμο και τυπικά της πρώτης αξιολόγησης.

Πριν οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάσουν για το θέμα της ελληνικής υποδόσης, το Euro Working Group θα κρίνει κατά πόσο πληρούνται επαρκώς όλα τα τεχνικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, δεν είναι απίθανο να εγκριθεί η εκταμίευση ενός μέρους της δόσης και όχι ολόκληρη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη ότι θα δοθεί το πρασινο φως για την εκταμιευση της υποδόσης, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες από μεριά των Ευρωπαίων μιας και τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους με μικρή καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ τα 1,1 δισ. ευρώ είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Όσον αφορά τη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα, που έπρεπε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι στο σύνολο τους ολοκληρωμένα αλλά όχι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Εν τω μεταξύ, το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει και το «πράσινο» φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου.

Όπως διεμήνυε χθες αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, για να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα