Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξέχασαν να ζητήσουν λεφτά από την ΕΕ για τους ανέργους

Ξέχασαν να ζητήσουν λεφτά από την ΕΕ για τους ανέργους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεργία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής, Νίκος Χουντής,

Εκθέτει τις ελληνκές αρχές η απάντηση του Επιτρόπου κ. Andor στην ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χουντής σχετικά με τα κονδύλια που χορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την ενίσχυση των ανέργων.

Η Ελλάδα σε 7 χρόνια έχει καταθέσει μόνο 1 αίτηση χρηματοδότησης, ενώ η Ισπανία κατέθεσε 18 και η «πλούσια Γερμανία» 7 αιτήσεις για ενίσχυση απολυμένων.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Χουντής “παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση περισσότερο από κάθε χώρα στην ΕΕ και οι άνεργοι σε τρία χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν, οι Ελληνικές κυβερνήσεις των Μνημονίων και της λιτότητας, έχουν υποβάλλει μία μόνο αίτηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για την ενίσχυση απολυμένων, λιγότερες σχεδόν από όλες τις χώρες της ΕΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ΕΤΠ είχε αναδείξει με ερώτησή του το 2011 ο Ν. Χουντής. Τότε, από την απάντηση της Επιτροπής είχε προκύψει ότι η Ελλάδα, δεν είχε κάνει καμία αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ, τη στιγμή που άλλες χώρες που πλήττονταν λιγότερο από την κρίση, είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του ίδιου έτους, και μετά το θόρυβο που είχε προκληθεί οι Ελληνικές Αρχές, υπέβαλλαν την πρώτη αίτηση (και τελευταία μέχρι τώρα), αυτή για τους 642 απολυμένους του Γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.

Στην πιο πρόσφατη ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής επανήλθε στο θέμα και αφού τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για στήριξη απολυμένων οικονομικών κλάδων και περιφερειών της ΕΕ από την χρηματοοικονομική κρίση» σημείωσε ότι «η Ελλάδα υπέβαλλε την πρώτη αίτηση για χρηματοδότηση μόλις το 2011» και ρώτησε την Επιτροπή πόσες άλλες αιτήσεις έχει υποβάλλει μετά το 2011 και πόσα κονδύλια έχει διαθέσει το ΕΤΠ το 2012 και 2013 και πόσοι απολυμένοι επωφελήθηκαν από αυτά.

Στη λιτή κι απολύτως κατηγορηματική απάντησή του, ο Επίτροπος κ. Andor τόνισε ότι «Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτηση για συγχρηματοδότηση του ΕΤΠ μόνο στη μία περίπτωση που αναφέρεται από το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου» δηλαδή στην περίπτωση των super market ALDI το 2011.

Ο Επίτροπος, συνέχισε την απάντησή του παραπέμποντας στις ετήσιες εκθέσεις του ΕΤΠ από τις οποίες προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η Ελλάδα έχει υποβάλλει και χρηματοδοτήθηκε μόνο για 1 περίπτωση και ενίσχυσε 642 απολυμένους, η Ισπανία για 18 περιπτώσεις, για την ενίσχυση 13 396 απολυμένων, η Ιταλία 12 περιπτώσεις για 12 759 απολυμένους, ακόμα και η Γερμανία έχει υποβάλλει 7 αιτήσεις για την ενίσχυση 11 349 απολυμένων. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102,411 απολυμένων, από αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ,η Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε 2,9 εκατ. ευρώ! Οι αιτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν 35 τομείς δραστηριότητας, πολλοί από τους οποίους, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως χονδρικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευαστικός τομέας, οδικές μεταφορές, ναυπήγηση πλοίων, ξυλουργικά προϊόντα, ακόμα και λιανικό εμπόριο!

Σχετικά άρθρα