Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Τι αλλάζει στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιχειρησιακά Προγράμματα, Παγκόσμια Τράπεζα,

Απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρηματικών δράσεων που αφορά τους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων ενώ θα ακολουθήσει το Μάρτιο του 2017 ο κλάδος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Τον Ιούνιο αναμένεται το νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο, με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προχωρήσει στην καταγραφή και ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσει στην κατάργηση περιττών διαδικασιών που έχουν εντοπιστεί.

Το χρονοδιάγραμμα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στην οποία η υφυπουργός Θ. Τζάκρη παρουσίασε το πλαίσιο των αλλαγών. Βασικός μοχλός για την απλοποίηση αποτελεί η εφαρμογή της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος 4262/2014 για έναρξη της δραστηριότητας με ευθύνη του επιχειρηματία (δηλαδή με απλή γνωστοποίηση) και εφαρμογή συστήματος εκ των υστέρων ελέγχων.

Ειδικότερα:

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιδιώκεται η ένταξη στην διαδικασία της γνωστοποίησης της πλειονότητας των δραστηριοτήτων και επανεξέταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική το 90% των σχετικών δραστηριοτήτων ακολουθεί την διαδικασία της απλής γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας ενώ στην χώρα μας ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή το 90% υποχρεώνονται σε πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης. Το υπουργείο στοχεύει επίσης σε απάλειψη της διαδικασίας προέγκρισης ως ξεχωριστής πράξης της διοίκησης.

Για τη βιομηχανία τροφίμων – ποτών διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία προβλέπει περισσότερες απαιτήσεις-προδιαγραφές και ελέγχους σε σχέση με την ΕΕ. Για παράδειγμα ενώ στην ενωσιακή νομοθεσία προβλέπεται έγκριση με επιτόπιο έλεγχο πριν τη λειτουργία της μονάδας μόνο για τα ζωικά προϊόντα, στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται σχετική απαίτηση για το σύνολο των τροφίμων.

Συνολικά στη χώρα μας χρειάζονται υπερδιπλάσια έγγραφα σε σχέση με τις άλλες χώρες χωρίς αυτές οι επιπλέον απαιτήσεις να προσθέτουν στη ποιότητα και ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, ενώ σαφώς επιβαρύνουν τη διοίκηση και αποθαρρύνουν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τέλος για τα τουριστικά καταλύματα σχεδιάζονται παρεμβάσεις για απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ενώ σημαντική θα είναι και η ωφέλεια από την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – καφέ, εστιατόρια, μπαρ- που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους.

Σχετικά άρθρα