Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λίστα Λαγκάρντ: Ποιοι πλήρωσαν τα πρόστιμά τους (πίνακας)

Λίστα Λαγκάρντ: Ποιοι πλήρωσαν τα πρόστιμά τους (πίνακας)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφορία, Λίστα Λαγκάρντ, Μαύρο Χρήμα, Φοροδιαφυγή,

“Χρυσωρυχείο” για τα άδεια δημόσια ταμεία μπορούν να αποβούν η λίστα Λαγκάρντ και άλλες αντίστοιχες που βρίσκονται στη διάθεση της πολιτείας, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει η πολιτική βούληση. Στο “Κόκκινο” και τον Κώστα Αρβανίτη μίλησε ο Νίκος Μανεσιώτης, εκδότης της εφημερίδας “F&M Voice” για τα ντοκουμέντα με όσους περιλαμβάνονται στη λίστα και έσπευσαν να πληρώσουν τα πρόστιμά τους, τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το σημερινό (17/9) φύλλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «F&M Voice», από την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων σε 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα της λίστας προκύπτουν προς καταβολή φόροι άνω του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό το, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφορά σε μία μόνο και, μάλιστα όχι ολόκληρη, από τις αρκετές λίστες που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε γνώση των ελληνικών αρχών.

Το γεγονός ότι στους επτά μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα προχώρησαν για πρώτη φορά οι έλεγχοι αυτοί και, μάλιστα, ήδη γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου κατέβαλαν περίπου 15 εκατ. ευρώ, για να αποφύγουν τις περαιτέρω νομικές συνέπειες, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, όλες αυτές οι λίστες που στα χρόνια των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ περιφέρονταν από συρτάρι σε συρτάρι ή από στικάκι σε στικάκι, αποτελούν το πρώτο και καλύτερο «ισοδύναμο» για την αποτροπή άδικων φορολογικών μέτρων σε βάρος των γνωστών υποζυγίων.

Μοναδική παραφωνία, το γεγονός ότι όσοι έχουν περάσει, μέχρι στιγμής, από το… ταμείο, γλίτωσαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ προστίμων και προσαυξήσεων, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4321/2015. Θα μπορούσε να έχει υπάρξει η πρόβλεψη, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να μην επεκτείνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στο παρά πέντε, πάντως, των εκλογών, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της Κυριακής θα κρίνει, εκτός των άλλων, και το αν θα υπάρξει συνέχεια ή όχι σε αυτή την προσπάθεια. Μην ξεχνάμε, ότι όπως έγραψε προ ημερών και ο Στάθης Σχινάς στην fmvoice.gr, στο τέλος του χρόνου οι υποθέσεις της «Λίστας Λαγκάρντ» βαίνουν προς παραγραφή, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Ποιοι πλήρωσαν

Είκοσι τρία φυσικά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στην περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ», μεταξύ των οποίων γνωστοί εφοπλιστές, μεγαλοεκδότες και άλλοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, ελέχθησαν ήδη από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα σημαντικού ύψους και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν συνολικά πάνω από 14,7 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «F&M Voice» δείχνουν ότι κάθε φυσικό πρόσωπο της «Λίστας Λαγκάρντ», που έχει ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο φόρους 639.000 ευρώ και, μάλιστα, μετά από διαγραφές προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, λόγω υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015.

Αυτό σημαίνει ότι από την πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων σε 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί σε επίπεδο ΑΦΜ, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει φόρους συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ! Ωστόσο το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», ώστε η είσπραξη του ποσού αυτού να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχυθεί και να αποφευχθεί η εφαρμογή μεγάλου αριθμού επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Τι γλίτωσαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και παρουσιάζει η «F&M Voice», το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι άλλες αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν επιληφθεί των ελέγχων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», βεβαίωσαν, μέχρι στιγμής, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους άνω των 26 εκατ. ευρώ σε 23 περιπτώσεις.

Από το ποσό αυτό, όμως, εισπράχθηκαν περίπου 14,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι από τους ελεγχθέντες φορολογουμένους έκαναν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4321/2015 που προέβλεπαν διαγραφή του συνόλου των προστίμων, των τόκων, των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των βασικών φορολογικών τους οφειλών ή διαγραφή μεγάλου μέρους των πρόσθετων αυτών επιβαρύνσεων σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών κι έτσι γλίτωσαν από την πληρωμή ποσών συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ.

f lagkanrt
f2 lsgkarnt
f3

Σχετικά άρθρα