Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η άρση κυρώσεων κατά του Ιράν από τον ΟΗΕ τρομάζει τις αγορές

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αποθέματα Πετρελαίου, Ιράν, Κοιτάσματα Πετρελαίου, ΟΠΕΚ+ | OPEC+ | Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πετρέλαιο, Τεχεράνη,

Μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν από τον ΟΗΕ, που ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, η χώρα – μέλος του ΟΠΕΚ θα μπορεί πλέον να παράγει περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.

Αυτό το ενδεχόμενο έχει δημιουργήσει πολλαπλές ανησυχίες στην ήδη αδύναμη αγορά πετρελαίου, η οποία έχει πληγεί από την υπερπροσφορά προϊόντος.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν τις ώρες διαπραγμάτευσης στην Ασία τη Δευτέρα σε χαμηλά 13 ετών και πλέον σημειώνουν πτώση 70% από το καλοκαίρι του 2014, όταν οι τιμές ξεκίνησαν να υποχωρούν.

Tι, όμως, εκτιμούν οι αναλυτές σχετικά με την επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και τον αντίκτυπο που μπορεί αυτή να έχει.

Commerzbank: «Αντί να ενεργεί ως μια πρώιμη ένδειξη όπως στο παρελθόν, η πτώση της τιμής του πετρελαίου οφείλεται από την εσκεμμένη υπερπροσφορά από τον ΟΠΕΚ, όχι την αδύναμη ζήτηση (η ζήτηση ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή από τώρα).

Επομένως, η τρέχουσα τάση στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να είναι προς όφελος των οικονομιών (των χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο) και των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι κάτι αρνητικό».

UBS: «Η πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, όταν η αγορά πετρελαίου κυριαρχείται από υπερπροσφορά εν μέσω μάλιστα ανανεωμένων οικονομικών ανησυχιών (κυρίως συνδεδεμένων με την Κίνα), επιδρώντας αρνητικά στις προοπτικές για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.

Με τους εμπλεκόμενους στην αγορά να αναμένουν το χειρότερο αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έτι περαιτέρω την παγκόσμια υπεροπροσφορά, οι χαμηλές τιμές απαιτούνται για να σταματήσει η παραγωγή από χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Αυτές οι παράμετροι είναι πιθανόν να συμβάλλουν σε ακόμη περισσότερες χρεοκοπίες εταιρειών σχετιζόμενες με το πετρέλαιο, όπως και λιγότερες επενδύσεις στον κλάδο».

Energy Aspects: «Εκτιμούμε ότι το Ιράν θα μπορέσει να παρέχει πετρέλαιο στην αγορά σταδιακά και πιθανόν να αυξήσει την παραγωγή του κατά περίπου 250.000-400.000 εκατ. βαρέλια ημερησίως σχετικά γρήγορα.
Από εκεί και πέρα, όμως, θα αντιμετωπίσει τεχνικούς περιορισμούς που θα απαιτήσουν δυτική τεχνογνωσία και επενδύσεις».

Manaar Energy: «Το Ιράν θα επιστρέψει στην αγορά όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Τι Ιράν δεν θα φθάσει τα προ κυρώσεων επίπεδα παραγωγής, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσει σε ουσιαστικές νέες επενδύσεις, κάτι που θα απαιτήσει διάστημα ετών.

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι κατά τη διάρκεια του 2016 θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 600.000-800.000 βαρέλια ημερησίως.

Δεν αναμένουμε περαιτέρω έντονη πτώση της τιμής του πετρελαίου ξανά, δεδομένου του πού έχουν φθάσει ήδη οι τιμές».

FG Energy: «Το Ιράν έχει προπωλήσει το πετρέλαιο, έτσι γνωρίζουμε ότι περισσότερο από το μισό δεν θα πάει στην Ασία.

Περί τα 200.000 βαρέλια ημερησίως, θα κατευθυνθούν σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, εν συνεχεία περί τα 150.000 βαρέλια σε Τουρκία και Νότια Αφρική και μετά σε Κορέα, Ινδία και Σρι Λάνκα και μερικές άλλες χώρες.

Η αγορά θα ανοίξει χαμηλότερα, όμως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο αντίκτυπος αυτός θα έχει εξαλειφθεί.

Το θέμα της υπερπροσφοράς είναι αυτό που επηρεάζει τις αγορές και το Ιράν είναι μόνον ένα μέρος του παζλ.

Το μέγεθος μετράει, έτσι το μερίδιο αγοράς δεν αφορά μόνον τα χρήματα, αλλά το πόσο σημαντικός είσαι.

Το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του ΟΠΕΚ και πολύ σημαντική επομένως.

Όμως, με τις κυρώσεις έχασε χρήματα και κατέστη αδιάφορη. Πλέον γίνεται εκ νέου ενδιαφέρουσα και καθίσταται το νούμερο τρία μετά το Ιράκ».

Σχετικά άρθρα