Τον νομισματικό πόλεμο τρέμουν οι παγκόσμιες αγορές μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στην υποτίμηση του γουάν.
Τη στιγμή που οι επενδυτές προσπαθούσαν να συνέλθουν από το απροσδόκητο «χτύπημα», η Κίνα προχώρησε σε δεύτερη υποτίμηση της τάξεως του 1,6%, προκαλώντας διπλό σοκ αφού συνολικά το ποσοστό σε δύο ημέρες άγγιξε το 3,5% σε σχέση με το δολάριο, όπως αναφέρει το protothema.gr.
Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος στις μετοχές κυρίως γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και εταιριών ειδών πολυτελείας όπως Hermes International, η Porsche, η Christian Dior και η Burberry είδαν τις συναλλαγές να καταγράφουν απότομα κατακόρυφη πτώση.
Οι εξελίξεις οδηγούν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να συλλογιστούν για το ΑΝ θα συνεχίσουν τις εισαγωγές τους στη χώρα, τη στιγμή που η Κίνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για ευρωπαϊκές εταιρίες και όχι μόνο.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές στα χρηματιστήρια από το Λονδίνο, στο Μιλάνο και από το Παρίσι στο Βερολίνο σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η πτωτική τάση δεν θα σταματήσει σύντομα.
Βέβαια, από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, επισημαίνει πως το ποσοστό ανάπτυξης στη χώρα είναι υψηλό, θέλοντας να ερμηνεύσει την απόφαση της υποτίμησης ως απόπειρα να ακολουθήσει τις ανάλογες τακτικές που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρώπη.
«Υπό το φως της εσωτερικής και διεθνούς οικονομικής κατάστασης δεν υπάρχουν οικονομικοί λόγοι για μία περαιτέρω υποτίμηση του γουάν», διαβεβαιώνει η Λαϊκή Τράπεζα της χώρας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε νέες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες.
Εξάλλου, η Κίνα επιμένει πως πρόκειται για μεταρρυθμιστική απόπειρα με στόχο την
ελεύθερη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Βέβαια, από την άλλη δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιδιώκει απλώς ένα να ενισχύσει τις κινεζικές εξαγωγές.
Παράλληλα, «μεταρρυθμιστική απόφαση» βλέπει σε ανάλυσή της η Standard & Poor’s που εκτιμά ότι δεν πρόκειται για αιτία νομισματικού πολέμου, αλλά προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς συναλλάγματος και να ευθυγραμμιστεί με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική κρίση στην Κίνα, που ενδέχεται να απειλήσει και άλλες χώρες.
Η επόμενη κίνηση αναμένεται από την αμερικανική Federal Reserve καθώς η υποτίμηση του γουάν ενδέχεται να επηρεάσει τη χρονική στιγμή για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ, όμως, οι επιχειρήσεις τρέμουν καθώς η διαφορά στις τιμές ειδών πολυτελείας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο Fflur Roberts, επικεφαλής των ειδών πολυτελείας της Euromonitor International, μιλώντας στο δίκτυο CNBC εξήγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος της ίδιας μάρκας «είναι τώρα 50% υψηλότερο στην Κίνα από αυτό στη Δυτική Ευρώπη».