Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκεμπελίσκοι: Η λάσπη κατέληξε στους… Υπονόμους

Γκεμπελίσκοι: Η λάσπη κατέληξε στους… Υπονόμους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bild, Eurobank, Δημήτρης Μάρδας, Εφημερίδα Θεσσαλονίκη, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Τράπεζες,

Σε εφημερίδα των Αθηνών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο κος Δ. Μάρδας σε άρθρο του με τίτλο «Μήπως είμαστε ιδιαίτερα ενοχλητικοί;» σημειώνει στο τέλος «…Και όταν δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα, μήπως ένας πόλεμος φθοράς αυτών που ταράσσουν το φαύλο πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε τόσα χρόνια είναι η μόνη εναπομείνασα λύση».

Φυσικά αναφερόταν και στο δήθεν σκάνδαλο της μεταφοράς 80 χιλιάδων ευρώ, τον Μάρτιο στο Λουξεμβούργο από τον ίδιο, από την Eurobank, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» προ ημερών. H εφημερίδα δεν τον κατονόμαζε, απλά φαινόταν ότι τον φωτογράφιζε, ενώ η Bild έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.

Το ό,τι ανακοινώθηκε, διαψεύσθηκε από τις σχετικές βεβαιώσεις της τράπεζας άμεσα. Τα όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατα, με αφορμή αυτή την ψευδή ανακοίνωση αποτελούν κλασική περίπτωση συκοφαντίας που επιδιώκει, με ιδιαίτερα εμφανή τρόπο, την πολιτική του φθορά.

Ας δούμε τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Τα όσα παρατίθενται προκύπτουν από την «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της 7 Μαΐου, εφημερίδα του ιδίου δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Γράφει λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα, η εφημερίδα του Μιχάλη Αλεξανδρίδη, Δ/τη Σύνταξής της: «…αόριστη πληροφορία έδειχνε ότι Αναπληρωτής Υπουργός είχε βγάλει κατά το σχετικά άμεσο παρελθόν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό»

Πρώτο σχόλιο: Από ό,τι έπεται, η πληροφορία ήταν προφορική και δεν υπάρχει το παραμικρό γραπτό αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια των ερευνητών.

Συνεχίζει το ρεπορτάζ, «Οι πληροφορίες μας από τραπεζικούς πλέον κύκλους (γιατί υπήρχαν και άλλοι κύκλοι;), έκαναν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 45 χιλ ευρώ και 90 χιλ. ευρώ, με τις περισσότερες (προφορικές) πληροφορίες να συγκλίνουν (με τι κριτήρια άραγε;) στο ύψος λίγο κάτω από τις 80 xιλ. ευρώ».

Δεύτερο σχόλιο: Φαίνεται ότι μάλλον στα ζάρια παίχθηκε το νούμερο, που τελικά ανακοινώθηκε ως δεδομένο και όχι ως ένα ποσό που θα μπορούσε να έχει ένα μέγιστο και ένα ελάχιστο όριο. Τυχαία προτιμήθηκε το ένα και μοναδικό νούμερο;

Συνεχίζει η «έρευνα»: «Μας διαβεβαίωσαν (πάλι προφορικά) ότι η μεταφορά έγινε… προς τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης…». Η εφημερίδα επέλεξε το Λουξεμβούργο. Γιατί άραγε αυτό;

Τρίτο σχόλιο: Το Λουξεμβούργο για τους αγεωγράφητους δημοσιογράφους ανήκει στη Δυτική Ευρώπη. Ας υποθέσουμε όμως ότι ανήκει στην Κεντρική Ευρώπη. Πώς επιλέχθηκε αυτή η χώρα και γιατί δεν γράφηκε μια Γερμανία, ή Αυστρία ή Ελβετία; Μήπως και το δεύτερο κύριο στοιχείο της έρευνας παίχτηκε στα ζάρια;

«Όσον αφορά τον χρόνο… η διαβεβαίωση (πόσο σίγουρη πληροφορία μπορεί να είναι μια προφορική διαβεβαίωση;) ήταν ότι έλαβε χώρα στο άμεσο προηγούμενο χρονικό διάστημα». Τι καλείται άμεσο άραγε στο χρόνο; Πώς προσδιορίστηκε αυτό το «άμεσο» και επιλέχθηκε ο Μάρτιος; Και γιατί όχι ο Φεβρουάριος ή ο Ιανουάριος; Ανάμεσα στον καφέ και το τσιγάρο λοιπόν μάλλον παίχτηκε και αυτή η επιλογή;

Και όλα αυτά έγιναν για «να υποχρεωθούν οι τράπεζες να δώσουν τα σχετικά στοιχεία για κυβερνητικά και βουλευτικά στελέχη….», με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Έχουν ακούσει ποτέ οι εν λόγω δημοσιογράφοι για το «Πόθεν Έσχες» των μελών της Kυβέρνησης και της Βουλής, που ανακοινώνεται στον Τύπο; Το «Πόθεν Έσχες» είναι ο καθρέπτης κάθε αιρετού και μη που συμμετέχει στην Κυβέρνηση και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Βουλή και όχι οι Τράπεζες. Μάλλον κάτι τους διέφυγε και εδώ ή κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους.

Οπότε η εφημερίδα προτίμησε να κάνει μια δήθεν ανώνυμη καταγγελία, που δεν φωτογράφιζε φυσικά κάποιον συγκεκριμένο Αναπληρωτή Υπουργό, κατά τα λεγόμενά της. Από την άλλη όμως η Bild φωτογράφισε με τα στοιχεία αυτά της «Θεσσαλονίκης» τον Αν. Υπουργό τον κο Μάρδα.

Παρόμοια φωτογράφιση, βασισμένη στα όσα έγραψε η «Θεσσαλονίκη» έκανε και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κος Γκεγκέρογλου, ο οποίος στη Βουλή φωτογράφισε έναν Αναπληρωτή το όνομα του οποίου άρχιζε από «Μ». Αγνόησε όμως ο εν λόγω βουλευτής ότι υπήρχε μόνο ένα και μοναδικό όνομα με αυτό το αρχικό στο σύνολο των Αναπληρωτών Υπουργών.

Τέλος, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε Δελτίο Τύπου του την Παρασκευή που πέρασε φωτογράφιζε το ίδιο άτομο. Μόνο η εφημερίδα είχε άλλη άποψη!.

Και βέβαια καταλαβαίνοντας το φάουλ της η σύνταξη της εφημερίδας, προσπάθησε να τα «μπαλώσει» και να στρέψει την προσοχή του κοινού σε μια άλλη όμοια υπόθεση που αφορούσε τον κο Μάρδα (και είναι γραμμένη στο «Πόθεν Έσχες» του), η οποία έλαβε χώρα όμως πριν τις εκλογές.

Εκεί, η εφημερίδα έπαιξε με τον χρόνο και το πότε ακριβώς έγινε (πάντοτε πριν τις εκλογές) αυτή η συναλλαγή. Έπαιξε επίσης και με άλλα στοιχεία άνευ ουσίας.

Εδώ σημειώνεται απλά το εξής: Δεν μπορεί να ζητηθεί η παραμικρή πολιτική ευθύνη από ένα ιδιώτη (εκτός κυβέρνησης), για εξαγωγή χρηματικού ποσού, το οποίο επιπλέον καλείται να καλύψει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες μέλους της οικογένειας του.

Κλείνοντας, αν η παραπάνω μεθοδολογία, η οποία σπιλώνει υπολήψεις παίζοντας τάβλι, χαρακτηρίζεται από δημοσιογραφική δεοντολογία, τότε πρέπει μάλλον να αναθεωρήσουμε πολλά στη δημοσιογραφία!

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα