Ανυποχώρητη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση στις τερατώδεις απαιτήσεις των Θεσμών για απίστευτες επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ, σε φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, ξενοδοχεία, ηλεκτρική ενέργεια και… νερό!
Οι πιέσεις είναι, ωστόσο, ασφυκτικές και αποδεικνύουν ότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος των δανειστών είναι ένα ωραιότατο. παραμύθι για αγρίους, αφού η προσέγγιση των ξένων τεχνοκρατών είναι αυστηρά δημοσιονομική, με στόχο την κατάργηση του ειδικού υπερμειωμένου συντελεστή, τη μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται 13%, σε υψηλότερο συντελεστή 20- 23% και βέβαια την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά. Υπολογίζεται ότι μόνο από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή και των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να προκύψει θεωρητικά δημοσιονομικό όφελος πάνω από 870 εκατ. ευρώ
Το θέατρο του παραλόγου αποκαλύπτεται αν ανατρέξει κανείς στα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που δείχνουν ότι υπερμειωμένοι συντελεστές- και μάλιστα από 2,1% ως 4,8%- ισχύουν σήμερα και στη Γαλλία και στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και στην Ιταλία και στο Λουξεμβούργο. Με αυτούς τους συντελεστές φορολογούνται σε αυτές τις χώρες τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος, κινηματογράφοι- θέατρα, αθλητικές εκδηλώσεις , κοινωνικές υπηρεσίες, ακόμα και τα νεόδμητα ακίνητα.
Ακόμα και στις χώρες που δεν υπάρχουν υπερμειωμένοι συντελεστές, εφαρμόζονται ειδικές παραλλαγές των μεσαίων συντελεστών όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο, όπου ο μειωμένος συντελεστής είναι 12% (ο αντίστοιχος 13% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα), αλλά προβλέπεται ειδική παραλλαγή 6% για τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα, τις μεταφορές προσώπων, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π. Ειδικά όσον αφορά στην επιβάρυνση των τροφίμων- τα οποία οι ξένοι τεχνοκράτες θέλουν να τα μετατάξουν στο 23% πλην λίγων βασικών ειδών- σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρωζώνης εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ συντελεστής όπως στην Ιρλανδία και στη Μάλτα.
Διάτρητη είναι η επιχειρηματολογία των ξένων τεχνοκρατών και όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή, στη δεκαετία του 80′, που τέθηκε αυτό το ζήτημα από την ελληνική πλευρά, υπήρξε έντονη γκρίνια από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ποτέ δεν. χώνεψαν τους μειωμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου. Σημειωτέον ότι σε πολλές χώρες- ακόμα και στη Γερμανία- προβλέπεται ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για συγκεκριμένες περιοχές.
Αντιθέτως, η πρακτική που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, μάλλον δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, καθώς στις περισσότερες χώρες εφαρμόζεται ο βασικός συντελεστής και όχι μειωμένος, όπως συμβαίνει ως τώρα στην Ελλάδα.
Το μόνο σίγουρο είναι οι προσδοκίες όσων περίμεναν να. πέσει ο ΦΠΑ για να αγοράσουν φτηνό αυτοκίνητο, σε κάθε περίπτωση θα διαψευστούν, αφού στην καλλίτερη περίπτωση ο συντελεστής θα μειωθεί από το 23% στο 22%.