Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικοί μύθοι διά χειρός Martha Graham Dance Company

Ελληνικοί μύθοι διά χειρός Martha Graham Dance Company
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Martha Graham Dance Company, Φωτογραφίες, Ωδείο Ηρώδου Αττικού,

Η Martha Graham Dance Company γιορτάζει εφέτος τη μακρόχρονη και δυναμική σχέση της Martha Graham με την Ελλάδα και επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις!

Η περιοδεία της αμερικανικής ομάδας στο Ναύπλιο (5/7), τη Θεσσαλονίκη (7 & 8/7) και την Ιθάκη (10/7), θα κορυφωθεί στην Αθήνα (12/7) με μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Martha Graham Dance Company οργανώνει κάθε χρόνο την καλλιτεχνική της σεζόν γύρω από ένα θέμα.

Το θέμα της φετινής χρονιάς «Μύθος & Μεταμόρφωση» τιμά τη χώρα μας και τη σύνδεση της Martha Graham με την Ελλάδα (Graham / Greek Connection) μέσα από μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους διαχρονικούς ελληνικούς μύθους.

MarthaPhoto02

Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, η κορυφαία Martha Graham γοητευόταν από τους ήρωες και τις ηρωίδες του ελληνικού δράματος και πρόβαλε μέσα από τη δουλειά της την ελληνική μυθολογία. Η Κλυταιμνήστρα, ο Αγαμέμνονας, ο Ιάσωνας, η Μήδεια, η Πηνελόπη, ο Οδυσσέας και οι ιστορίες τους, αποτέλεσαν πρωταρχικό πυρήνα μελέτης για το έργο της, αλλά και το βασικό υλικό μιας μεγάλης και σημαντικής καλλιτεχνικής περιόδου της εμβληματικής χορεύτριας, χορογράφου και δασκάλας χορού, που χαρακτηρίστηκε από την ελληνική θεματολογία.

Το πρόγραμμα της Martha Graham Dance Company που θα δούμε στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη χορογραφία Errand (1947 & 2013) που βασίζεται στο μύθο του Θησέα, τη χορογραφία Echo (2014) του Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, μια ειδική παραγγελία για την Martha Graham Dance Company, καθώς και το έργο Panorama (1935) τη χορογραφία σήμα κατατεθέν της ομάδας.

MarthaPhoto01

Η Martha Graham και η ομάδα της

Η Μάρθα Γκράχαμ (1894 – 1991) θεωρείται τόσο σημαντική στην ιστορία του Σύγχρονου χορού, όσο ο Πικάσο στη ζωγραφική, αλλά και ο Στραβίνσκι στη μουσική! Το 1998, το περιοδικό Time την αποκάλεσε «Χορεύτρια του αιώνα», ενώ το People Magazine τη συμπεριέλαβε στις εξέχουσες θηλυκές «Μορφές – Σύμβολα του αιώνα».

Δημιούργησε στο χορό μια δική της κινητική γλώσσα, την «τεχνική Γκράχαμ» και άφησε ως κληρονομιά ένα τεράστιο και σπουδαίο χορογραφικό έργο.

Στα 70 χρόνια δημιουργίας της συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης, αλλά και εκπροσώπους από το χώρο της μόδας (Isamu Noguchi, Donna Karan, Calvin Klein, Aaron Copland, Louis Horst, Samuel Barber, Gian Carlo Menotti, κ.ά.).

Αν και δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το μπαλέτο, δημιούργησε ρόλους για κορυφαίους κλασικούς χορευτές, όπως η Margot Fonteyn, ο Rudolph Nureyev και ο Mikhail Baryshnikov.

Ως δασκάλα χορού έχει διδάξει σε ηθοποιούς πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο έκφρασης, μεταξύ των οποίων η Μπέτυ Ντέηβις, ο Γκρέγκορυ Πέκ, η Τζοάν Γούντγουορντ, ο Κέρκ Ντάγκλας, αλλά και η Μαντόνα.

Σήμερα, το έργο της συνεχίζει η Martha Graham Dance Company, που η Γκράχαμ ίδρυσε το 1926. Η Martha Graham Dance Company είναι η πιο παλιά ομάδα χορού της Αμερικής και θεωρείται από τους Αμερικάνους ως εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Graham_Tsiaras-Greek-Tour-

Σχετικά άρθρα