Σοκαρισμένος για την τραγική έκβαση μιας «ιστορίας επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας», δήλωσε ο ναυτιλιακός οικονομολόγος, Γιώργος Ξηραδάκης, ο οποίος μίλησε στο Ertnews και την εκπομπή «Συνδέσεις», για το «καταδικαστέο κομμάτι» της σοκαριστικής υπόθεσης στη Γλυφάδα.
«Η Μαρία πήγε και του είπε ότι πρέπει να φύγει από το σπίτι.
»Κι αυτό είναι το κομμάτι το οποίο βεβαίως όλοι το καταδικάζουμε:
»Δεν πρέπει κανείς να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, αλλά έγινε κάτι βαθύτερο.
»Στον Πειραιά έχουμε σοκαριστεί, αλλά δεν το θεωρούμε το κίνητρο εργατικό, ότι η απόλυση του 75χρονου όπλισε το χέρι του», είπε.
Πολλά πράγματα είδαν το φως της δημοσιότητας, όχι τώρα που έγινε το φονικό, αλλά και από τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών στο παρελθόν, επεσήμανε στη συνέχεια ο αναλυτής εξηγώντας ότι μετά τον θάνατο του Προκόπη Καρνέση «τα πράγματα έγιναν πολύ στενάχωρα, αλλά αυτά δεν μας αφορούν».
«Είναι τιμή για οποιονδήποτε να ξέρει τον Σπύρο Καρνέση, τον καπετάνιο.
»Όταν μιλούσε στα συνέδρια, ήταν κάτι το αληθινά ναυτιλιακό», πρόσθεσε, και σχετικά με τις δύο αδερφές ο κ. Ξηραδάκης είπε ότι κι αυτές ήταν σπουδασμένες, η μια οικονομολόγος και η άλλη νομικός.
«Ο άνθρωπος ο οποίος σκότωσε ήταν κομμάτι της οικογένειας επί 35 – 45 χρόνια»
«Ήταν τόσα χρόνια μέσα στο σπίτι», είπε ο Γιώργος Ξηραδάκης για τον αιγυπτιακής καταγωγής 75χρονο Αριστείδη Ελ Μπουράι που προκάλεσε το τριπλό φονικό στη Γλυφάδα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ενώ πρόσφατα είχε απολυθεί και είχε γίνει έξωση από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει η εταιρεία.
«Έβλεπες τον Σπύρο τον Καρνέση και ήταν πάντα μαζί ο Άρης.
»Απ’ ό,τι έμαθα, ο άνθρωπος αυτός βοηθούσε και πολύ τη μητέρα των κοριτσιών και του Σπύρου και του Προκόπη.
»Ήταν ο επιστάτης όλης της οικογένειας.
»Του δώσανε ένα διαμέρισμα, πέρα από το οίκημα που είχε στους Πεταλιούς, είχε και ένα σπίτι στη Γλυφάδα για να μένει και του είχανε τάξει ότι εκεί θα έμενε εφ’ όρου ζωής, μέχρι να φύγει και να επιστραφεί στην οικογένεια», είπε ο αναλυτής.
«Κάποια στιγμή κάποιος πήγε και τον έδιωξε από εκεί.
»Αυτό φάνηκε και πιθανότατα η εύκολη λύση για να πεις ότι όπλισε το χέρι ή το μυαλό του, θόλωσε», συνέχισε ο Γιώργος Ξηραδάκης τονίζοντας ότι ο 75χρονος επί της ουσίας δεν απολύθηκε.
«Να σοβαρευτούμε κιόλας. Μπορεί να απολύθηκε από μία εταιρεία, αλλά συνέχισε να εργάζεται.
»Γιατί πώς πήγε στους Πεταλιούς ξανά;
»Από ό,τι είπαν εκεί και ο δήμαρχος και όλοι, συνέχισε να παίρνει ένα μεροκάματο και να είναι μέλος της οικογένειας.
»Αλλά η μακαρίτισσα, η Μαρία Καρνέση, πήγε και του είπε ότι πρέπει να φύγει», είπε ο κ. Ξηραδάκης μιλώντας εκτός των άλλων για αμαρτία.
Προηγουμένως, ο Γιώργος Ξηραδάκης είχε περιγράψει μια οικογένεια που «για οποιονδήποτε μελετήσει την ελληνική ναυτιλία είναι case study για την επιτυχία του ελληνικού νεύρου που δημιούργησε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας».
Μίλησε εκτενώς για τα δύο αδέρφια, τον Προκόπη και τον Σπύρο, ο ένας μηχανικός και ο άλλος οικονομολόγος–καπετάνιος, που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.
«Αυτό που κάνανε πάρα πολλοί Έλληνες καραβοκύρηδες.
»Έστησαν την εταιρεία τους το 1979 στις Φιλιππίνες, πρώτα μια εταιρεία με πληρώματα και στη συνέχεια μια δαντέλα εταιρειών, μια δαιδαλώδη ανάπτυξη εταιρειών με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».
Ποια είναι η οικογένεια Καρνέση
Η οικογένεια Καρνέση είναι μία από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες με μακρά διαδρομή στη ναυτιλία.
Από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, τα τέσσερα ασχολήθηκαν ενεργά με τη ναυτιλία: ο καπετάν Σπύρος, ο Προκόπης (ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011), η Μαρία και η Δέσποινα.
Ωστόσο, με τον θάνατο του Προκόπη, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας, άρχισαν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των τριών αδερφών οδηγώντας σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη.